Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεξ και τις σχέσεις είναι απαραίτητες στις επισκέψεις στο γυναικολόγο.

Οι επισκέψεις στο γυναικολόγο γενικά συνδέονται με διάφορα τεστ και/ή συνταγές για αντισυλληπτικά, όμως θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά περισσότερα. Σύμφωνα με έρευνα Σουηδικού πανεπιστημίου, οι γυναίκες, οι γιατροί και οι μαίες συμφωνούν πως οι επισκέψεις στο γιατρό παρουσιάζουν σπουδαίες ευκαιρίες για διάλογο σχετικά με τη σεξουαλική υγεία των γυναικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές νέες γυναίκες βλέπουν το σεξ σαν πρόβλημα, δείχνει η εν λόγω έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 500 γυναίκες ηλικίας 23-29 και απάντησαν σε ερωτήσεις για τη σεξουαλική τους ζωή, τις σχέσεις τους και πώς βλέπουν τις επισκέψεις στο γυναικολόγο. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα:

• μία στις πέντε είχε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και δυσκολευόταν να ικανοποιηθεί από το σύντροφό της,

• εννέα στις δέκα νέες γυναίκες πιστεύουν πως είναι φυσιολογικό να ερωτούνται για τη σεξουαλικότητά τους στην επίσκεψη στο γυναικολόγο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• μία στις πέντε είπε πως έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή άλλης μορφής σεξουαλικής κακοποίησης

• επτά στις δέκα πιστεύουν πως είναι φυσιολογικό να ερωτούνται για σεξουαλική κακοποίηση.

Πολλές νέες γυναίκες στην πραγματικότητα γνωρίζουν ελάχιστα για τη σεξουαλικότητά τους. Εάν όμως είναι σίγουρες για το σώμα τους και γνωρίζουν πώς δουλεύει, το σεξ είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο διασκεδαστικό.

Οι γυναίκες εμπιστεύονται το γιατρό και τη μαία τους. Αυτό εξομαλύνει το διάλογο καθώς οι επαγγελματίες ρωτώντας μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αναλογιστούν και να δουν την περίπτωσή τους πιο καθαρά.

Με αυτό συμφωνούν όλοι, και οι μαίες και οι γενικοί παθολόγοι και οι γυναικολόγοι, όμως είναι ακόμα σχετικά ασυνήθιστο για τους επαγγελματίες της υγείας να ανοίγουν κουβέντες σε βάθος με τις γυναίκες για τη σεξουαλικότητά τους και τις σχέσεις τους.

Αντιθέτως, οι επισκέψεις επικεντρώνονται κυρίως στο ιατρικό κομμάτι και η σεξουαλικότητα ξεχνιέται ή δε φτάνει ο χρόνος για να ασχοληθούν μαζί της. Και οι γιατροί και οι μαίες ζητούν τις ευκαιρίες για να υπάρξουν συναντήσεις όπου με σεβασμό θα δίνουν πληροφορίες στις γυναίκες και θα τις ενθαρρύνουν να βλέπουν θετικά τη σεξουαλικότητά τους.

Τώρα που γνωρίζουμε πως οι γυναίκες και γενικότερα οι ειδικοί της υγείας θέλουν το ίδιο πράγμα, ίσως η σεξουαλικότητα και ο διάλογος με τον ασθενή να καταλαμβάνουν περισσότερο χρόνο στις επισκέψεις στο γυναικολόγο.

Διαβάστε περισσότερα στα: www.gynaikologos.net , www.andrologia.gr

Το κείμενο επιμελήθηκαν οι:


Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου


Ελεάνα Ελευθερίου ΜΑ, Ψυχοθεραπεύτρια-Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, Υπεύθυνη Ψυχολογικού Τμήματος Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών


Πηγή: medical news today

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης