Αύξηση κατά 5% στο κόστος ζωής ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού  καταγράφει   έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ για τον Ιούνιο του 2010.

Σύμφωνα με το ΕΚΚΕΚΑ το κόστος «ζωής» για μία μέση ελληνική οικογένεια «σκαρφάλωσε»  στα 2115,11 τον Ιούνιο του 2010 παρουσιάζοντας αύξηση 104,97 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009 όταν ήταν στα 2010,15ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν:

α) Κατά 19% τα «αλκοολούχα ποτά και ο καπνός».

β) Κατά 18% οι «μεταφορές», λόγω της αύξησης των τιμών στα, αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας, διόδια,  καύσιμα, ανταλλακτικά καθώς, στη συντήρηση και επισκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

γ) Κατά 8% η «στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

δ) Κατά 5% τα «άλλα αγαθά και υπηρεσίες» λόγω αύξησης των τιμών,  των κουρείων – κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων-ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

Αντιθέτως μείωση 1% εμφάνισαν τα «είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης των τιμών στο ελαιόλαδο, το γιαούρτι, τα νωπά φρούτα και λαχανικά.

Όμως και πάλι «χαμένος» είναι ο καταναλωτής καθώς τμήμα αυτής της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα δημητριακά και παρασκευάσματα, και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης