Eπιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης
Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκεται πια σε δραματική κατάσταση λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχεται, καθώς βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 3.465 νέα κρούσματα, αριθμός -όπως αναμενόταν- πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με αυτόν της Τρίτης. Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των τεστ ανήλθε σε 63.654, εκ των οποίων 24.721 ήταν μοριακά και 38.933 rapid.
Την ίδια ώρα μεγάλος παραμένει ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που δίνουν μάχη για τη ζωή τους στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 630 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ το τελευταίο 24ωρο έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό 56 άτομα.
Υπενθυμίζεται πως τα περισσότερα κρούσματα που είχε καταγράψει έως σήμερα ο ΕΟΔΥ σε μία ημέρα είχαν ανακοινώθεί την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, όταν εντοπίστηκαν τότε 3.316 περιπτώσεις σε ένα 24ωρο. Επίσης ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων εξαιτίας του ιού σε ένα 24ωρο καταγράφηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 121 ασθενείς.
Με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού να ανιχνεύονται συνεχώς, και ιδιαίτερα αυτή του βρετανικού στελέχους, η οποία έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, και με τον ιό – σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες- να έχει ριζώσει μέσα στα σπίτια και να μολύνει οικογένειες, τα μηνύματα για την επόμενη μέρα δεν φαίνεται να είναι καθόλου θετικά, παρόλο που διανύουμε μία περίοδο με πολύ αυστηρά μέτρα, με τους πολίτες νιώθουν εξαντλημένοι και να μιλούν για κόπωση. Υπενθυμίζεται ότι η έξαρση του κορωνοϊού οδήγησε και σε καθολική εφαρμογή στην επικράτεια της τηλεκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με εξαίρεση τα ειδικά σχολεία. Μια απόφαση που για κάποιους επιστήμονες μάλλον πάρθηκε αργά, αφού, όπως υποστήριξαν, «τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν μετακινούμενες “βόμβες” κορωνοϊού». Βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως κάποια στιγμή προς τα τέλη Μαρτίου θα υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης και στη συνέχεια τάση αποκλιμάκωσης.
Τα τωρινά δεδομένα όμως δείχνουν πως η πληρότητα πια στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής αγγίζει το 100%. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με κάποια ιδιωτικά νοσοκομεία, για non Covid και Covid περιστατικά, ενώ με άλλα διαπραγματεύεται, ελπίζοντας πως ο ιδιωτικός τομέας θα μπορέσει να αποσυμφορήσει κάποια από τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως τα εξιτήρια πλέον σε όσους αναρρώνουν δίνονται και τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να ελευθερωθούν κρεβάτια για άλλους ασθενείς που πρέπει να νοσηλευτούν.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική περιέγραψε στο zougla.gr ο διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Σπύρος Αδαμόπουλος.
Όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων ο ίδιος, «εάν συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση και δεν βοηθήσει ο ιδιωτικός τομέας, την επόμενη εβδομάδα θα αναγκαστούμε πια να επιλέγουμε ποιους θα σώσουμε».
Η αποθαρρυντική επιδημιολογική εικόνα της χώρας αποδεικνύεται φυσικά και από τις μετρήσεις των λυμάτων σε πολλά αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ιικό φορτίο αυξάνεται διαρκώς στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με την Κρήτη να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μεταβολή.
Σημαντική για την επόμενη μέρα αναμένεται να είναι και η προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιωλόγων την Παρασκευή. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η επιτροπή των ειδικών θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των μέτρων, προκρίνοντας πιθανόν κάποιες αλλαγές στα υφιστάμενα μέτρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.465, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 227.247 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.966 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.10 (95%Crl: 0.40-1.63.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.252 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (67.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.516 ασθενείς.
Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 406 (ημερήσια μεταβολή -8.97%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).»
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:
Από τα συνολικά κρούσματα, 1.701 νέες μολύνσεις εντοπίζονται στην Αττική, 394 στη Θεσσαλονίκη , 130 στην Αχαΐα και 114 στη Λάρισα.
Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:
- Ανατολική Αττική: 197 κρούσματα
- Βόρειος Τομέας Αθηνών: 208 κρούσματα
- Δυτική Αττική: 76 κρούσματα
- Δυτικός Τομέας Αθηνών: 273 κρούσματα
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 456 κρούσματα
- Νήσων: 26 κρούσματα
- Νότιος Τομέας Αθηνών: 147 κρούσματα
- Πειραιώς: 318 κρούσματα