Δημοσίευμα με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει έκκληση για ειρήνη καθώς η αστυνομική βία πυροδοτεί ταραχές», αναρτήθηκε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν έπειτα από την κυκλοφορία βίντεο στο οποίο απεικονίζεται αστυνομικός να χτυπά άνδρα με μεταλλικό γκλομπ με την κατηγορία της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων για τον Covid. Η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζει το ρεπορτάζ του Guardian, που «γύρισε στην άμυνα μετά από τις αυξανόμενες καταγγελίες για αστυνομική βία, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά από συγκρούσεις στους δρόμους της Αθήνας, μαζικές διαμαρτυρίες και αυξανόμενο θυμό για το παρατεταμένο lockdown της χώρας». Αναφέρεται επίσης πως «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση αφού μια αρχικά ειρηνική διαδήλωση κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας εξελίχθηκε σε βίαια αργά την Τρίτη. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις οδομαχίες που ακολούθησαν, καθώς οι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν με δακρυγόνα, αύρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης τους νέους  που έριχναν πέτρες και βόμβες μολότοφ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι συγκρούσεις  της Τρίτης πυροδοτήθηκαν μετά τη συγκέντρωση περισσότερων από 5.000 ανθρώπων στη Νέα Σμύρνη, «μια περιοχή που είναι γνωστή για τον σεβασμό στους νόμους,  για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις συνεχώς πιο βίαιες αστυνομικές τακτικές».

Σχετικά με το περιστατικό της Κυριακής, που πυροδότησε τις διαδηλώσεις, ο Guardian αναφέρει ότι «ο άντρας καθόταν σε ένα παγκάκι απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα, όταν ένας αστυνομικός τον πλησίασε απειλητικά, προφανώς πιστεύοντας ότι είχε παραβιάσει τα μέτρα που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία. “Με έσπρωξε και στη συνέχεια οι άλλοι αξιωματικοί με κλωτσούσαν σε όλο μου το σώμα”, ανέφερε ο νεαρός στη συνέχεια στην εφημερίδα ΕφΣυν, εξηγώντας ότι προσπαθούσε να συνομιλήσει με την ομάδα αστυνομικών που είχε επιβάλει πρόστιμα 300 € σε άτομα που θεωρούσαν ότι παραβίαζαν τα μέτρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως «σπάνιο γεγονός» χαρακτηρίζει το δημοσίευμα το ότι τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός την Τετάρτη, μετά από εσωτερική έρευνα, ενώ αναφέρει, επίσης, πως το συγκεκριμένο περιστατικό τόνισε τις «συχνά βίαιες τακτικές μιας αστυνομικής δύναμης, που τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλική ενίσχυση έχει αναζωογονηθεί πολύ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Επισημαίνεται ακόμη πως «το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2019, είχε υποσχεθεί να είναι αμείλικτο σε θέματα νόμου και τάξης, αφού κατηγόρησε τον αριστερό προκάτοχό του, τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι επέτρεψε την άνθηση της παρανομίας».

Το δημοσίευμα τονίζει επίσης ότι «ωστόσο, οι καταγγελίες για αστυνομική βιαιότητα έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον συνήγορο, που έχει αναλάβει την εξέταση του τελευταίου περιστατικού. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας επέκριναν επίσης την υπερβολική χρήση βίας, και αποδίδουν τις αστυνομικές ενέργειες σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας που επέτρεψε τη συνέχιση των παραβάσεων. Μεταξύ των φερόμενων καταχρήσεων περιλαμβάνονται αναφορές για εξονυχιστικούς σωματικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Επιπλέον, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «η πίεση έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι διαδηλωτές αψηφούν ανοιχτά την απαγόρευση και πραγματοποιούν διαδηλώσεις  αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, τον επικεφαλής της πλέον ανενεργής 17ης Νοέμβρη, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας τους τελευταίους δύο μήνες». Τέλος, γίνεται λόγος και για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης όπου «χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας τα σχέδια της κεντροδεξιάς κυβέρνησης να εγκαταστήσει άοπλες αστυνομικές μονάδες σε πανεπιστημιουπόλεις».

To δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας πως «οι πιέσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι διαδηλωτές αψηφούν ανοιχτά την απαγόρευση διαδηλώσεων για να πραγματοποιήσουν πορείες αλληλεγγύης προς τον Δημήτρη Κουφοντίνα, τον εκτελεστή της πλέον ανενεργής 17 Νοέμβρη, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας τους τελευταίους δύο μήνες». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης