Στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ θα παρουσιαστεί την Τρίτη το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είναι ένα από τα πρώτα που ολοκληρώθηκαν έγκαιρα και οριστικοποιήθηκαν μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτηση του νομοσχεδίου για τους ίδιους πόρους της ΕΕ, για την περίοδο μέχρι και το 2020 και τις αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στον έναν χρόνο της υγειονομικής κρίσης, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, η χώρα μας ολοκλήρωσε, επιτυχώς, 4 αξιολογήσεις από τους θεσμούς. Οι δύο εξ αυτών συνοδεύτηκαν και από εκταμιεύσεις πόρων, συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, σε όλες τις εκθέσεις της Κομισιόν αναγνωρίζεται η άμεση και ορθή παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και η αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι με το να έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των εταίρων έχει κερδίσει πολλαπλά οφέλη και κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Ανέφερε ως παράδειγμα ότι η Ελλάδα από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πέτυχε να έχει τους ίδιους βαθμούς ελευθερίας με όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη. Αφού επωφελήθηκε, όπως όλες οι χώρες της Ένωσης, από τη γενική ρήτρα διαφυγής που ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020.
Τόνισε επίσης ότι συμμετείχε σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και εργαλεία χρηματοδότησης που δημιούργησαν το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επωφελείται επίσης από τα “όπλα” νομισματικής στήριξης που έχει ρίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη μάχη κατά του κορονοϊού, με κυριότερο το ειδικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας (ΡΕΡΡ), το οποίο έχει μεγάλη συμβολή στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, διευκολύνοντας, μαζί με την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, την πρόσβασή της σε φθηνό δανεισμό.
Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς εξασφάλισε από τα υψηλότερα κονδύλια σε σχέση με το ΑΕΠ της.
Οι βασικές προτεραιότητες της χώρας μας
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ακόμη στο πλαίσιο της ισότιμης συμμετοχής της σε όλες τις εξελίξεις εντός της ΕΕ θέτει πλέον τέσσερις προτεραιότητες
1η. Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022.
2η. Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης, μέχρι την πλήρη εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία.
3η. Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αφού η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αναλυτικό και ώριμο, πρώτο, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
4η. Τη διασφάλιση ότι οι επιδιωκόμενες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα επιτυγχάνουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, θα προστατεύουν και θα ενθαρρύνουν τις δημόσιες επενδύσεις, και, τέλος, θα χαρακτηρίζονται από διαφάνεια στον σχεδιασμό και την εφαρμογή τους.