Ένα νόμο που ενισχύει τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας της Ρωσίας, FSB, επικύρωσε -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου- ο πρόεδρος της χώρας, Νμτίτρι Μεντβέντεφ, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την επιρροή της διαδόχου υπηρεσίας της KGB στην πολιτική ζωή της Ρωσίας.

Βάσει του νέου νόμου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), επικεφαλής της οποίας έχει διατελέσει και ο πρώην πρόεδρος και νυν πρωθυπουργός της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει το δικαίωμα να εκδίδει «προειδοποιήσεις» σε άτομα οι πράξεις των οποίων «δημιουργούν τις συνθήκες για τη διάπραξη εγκλήματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλέπεται, επίσης, ότι κάθε πρόσωπο ή επιχείρηση, που εμποδίζει την εργασία ενός πράκτορα της FSB μπορεί να διωχθεί ποινικά και να πληρώσει πρόστιμο από 500 έως 50.000 ρούβλια (13 έως 1.300 ευρώ) ή να τεθεί υπό κράτηση για ένα διάστημα έως 15 ημερών.

Οι επικριτές του θεωρούν ότι ο νόμος αυτός επανέρχεται σε πρακτικές της KGB επί σοβιετικής εποχής, που ενθαρρύνουν τις αυθαίρετες συλλήψεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εκφοβισμό των ανεξάρτητων δημοσιογράφων και αντιπολιτευόμενων ομάδων. Οι μεγαλύτερες οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να μην επικυρώσει τον νόμο, όμως ο Μεντβέντεφ έχει ήδη υπογραμμίσει ότι το κείμενο ετοιμάστηκε έπειτα από δική του «άμεση διαταγή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης