Η κυβέρνηση της Μαλαισίας βρέθηκε σήμερα Τετάρτη υπό τα πυρά των επικρίσεων των βουλευτών της αντιπολίτευσης και οργανισμών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επομένη της απέλασης χιλίων προσφύγων από τη Μιανμάρ παρά το διάταγμα που την υποχρέωνε να αναστείλει τη μεταφορά αυτή.
Τα Ηνωμένα Έθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν τις απελάσεις που πραγματοποιήθηκαν τρεις εβδομάδες μετά το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο για την παρουσία ανάμεσά τους αιτούντων άσυλο.
Μερικές ώρες πριν από τις απελάσεις, ανώτερο δικαστήριο της Κουάλα Λουμπούρ εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας ότι η επιχείρηση έπρεπε να ανασταλεί προσωρινά.
Όμως οι Αρχές οδήγησαν τους 1.086 μετανάστες με λεωφορεία και φορτηγά σε μια στρατιωτική βάση στη δυτική ακτή της Μαλαισίας, απ΄ όπου επιβιβάστηκαν χθες, Τρίτη, σε τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Μιανμάρ.
Σε κοινή ανακοίνωση, τέσσερις βουλευτές της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την «απάνθρωπη» αυτή απέλαση και εκτίμησαν πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπορούν να κατηγορηθούν για βαναυσότητα επειδή αγνόησαν την απόφαση της δικαιοσύνης.
«Η ενέργεια αυτή (…) είναι μια σαφής ένδειξη πως η κυβέρνηση της Μαλαισίας δεν σέβεται την τρέχουσα δικαστική διαδικασία και δίνει μια κακή εικόνα της Μαλαισίας στο μέτωπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφεραν.
Η Διεθνής Αμνηστία, μία από τις ΜΚΟ που είχαν καταθέσει προσφυγή, δήλωσε πως η κυβέρνηση «οφείλει μια εξήγηση στον μαλαισιανό λαό σχετικά με την απόφασή της να αψηφήσει τη διαταγή του δικαστηρίου».
«Αυτές οι επικίνδυνες εκδιώξεις δεν ελέγχθηκαν σωστά και θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο» δήλωσε η Κατρίνα Τζορένε Μαλιαμάουβ, γενική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μαλαισία.
Περισσότεροι από 100 μετανάστες που επρόκειτο να απελαθούν παρέμειναν στη Μαλαισία, χωρίς καμία εξήγηση των αρχών για το θέμα τους. Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να σταλούν στη Μιανμάρ.
Οι μαλαισιανές υπηρεσίες μετανάστευσης ανέφεραν πως κανένα μέλος της διωκόμενης μειονότητας των Ροχίνγκια δεν περιλαμβανόταν μεταξύ των απελαθέντων.
Όμως οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων αμφισβήτησαν τις διαβεβαιώσεις των αρχών, σύμφωνα με τις οποίες ανάμεσα στους απελαθέντες μετανάστες δεν περιλαμβάνονταν αιτούντες άσυλο.
Οι μαλαισιανές Αρχές απαγορεύουν από τα τέλη του 2019 την πρόσβαση στα κέντρα κράτησης στην Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, κάτι το οποίο σημαίνει πως η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιοι από τους κρατούμενους πρέπει να αποκτήσουν καθεστώς πρόσφυγα.
Σπάνια ΜΚΟ αμφισβητούν τους επαναπατρισμούς, όμως έχουν δηλώσει πως ανησυχούν ιδιαίτερα για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.