Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
Πριν από περίπου 20 ημέρες, Ιταλοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει, πως όσο οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού κυκλοφορούν και μολύνουν περισσότερους ανθρώπους, αυξάνεται η πιθανότητα να προκύψουν νέες μεταλλάξεις από τον συνδυασμό αυτών που ήδη επικρατούν. Μεταξύ των επιστημόνων αυτών ήταν και ο Μάσιμο Τσικότσι, καθηγητής επιδημιολογίας και υπεύθυνος του τμήματος Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Campus Bio – Medico της Ρώμης.
Ο Ιταλός επιδημιολόγος μιλώντας στο zougla.gr είναι σαφής: «Εάν ο ιός συνεχίσει να κυκλοφορεί και δεν μπορούμε να τον αποτρέψουμε, μπορεί να δημιουργηθούν άλλες μεταλλάξεις ακόμα και από συνδυασμό αυτών που κυκλοφορούν οι οποίες να τον ευνοήσουν από εξελικτικής απόψεως. Σίγουρα εάν τα μεταλλαγμένα στελέχη εξαπλωθούν περισσότερο θα πρέπει να περιμένουμε κάτι τέτοιο. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως το ενδιαφέρον μας τώρα στρέφεται ήδη σε αυτό που ανακάλυψε η ομάδα της Δρ Bette Korber, έναν ανασυνδυασμό μεταξύ των δύο παραλλαγών, της βρετανικής B.1.1.7 και της αμερικανικής B.1.429».
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δημοσίευμα του «Νew Scientist», το μεταλλαγμένο αυτό υβρίδιο ανακαλύφθηκε σε δείγμα ιών και ίσως σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο ανασυνδυασμός ανακαλύφθηκε από την Δρ Bette Korber του Εθνικού Εργαστηρίου Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό κατά την ανάλυση ενός δείγματος ασθενούς στην Καλιφόρνια. Αντίθετα με τις συνήθεις μεταλλάξεις, που οδηγούν στην περιοδική εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού, ο ανασυνδυασμός θεωρείται από τους επιστήμονες σοβαρότερος, επειδή επιφέρει πολλαπλές ταυτόχρονες μεταλλάξεις στο ίδιο στέλεχος. Εκτιμάται ότι μέσω τέτοιου ανασυνδυασμού αναδύθηκε ο ίδιος ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 κάποια στιγμή στο παρελθόν.
«Προς το παρόν, τα εμβόλια και οι μονοκλωνικές θεραπείες φαίνεται να λειτουργούν, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κυκλοφορία του ιού θα μειωθεί», προσθέτει ο Ιταλός επιστήμονας.
«Μέχρι στιγμής ανησυχώ για τις τρεις μεταλλάξεις, την αγγλική, αυτή της Νότιας Αφρικής και την βραζιλιάνικη. Όμως ξέρουμε πως η μετάδοση του ιού καταπολεμάται με τους συνήθεις τρεις απλούς κανόνες: μάσκες, αποστάσεις και καλό πλύσιμο των χεριών. Μην ξεχνάμε πως οι μεταλλάξεις είναι η μάχη του ιού για το εξελικτικό πλεονέκτημα», τονίζει.
Ερωτηθείς για τις νεότερες διαπιστώσεις σχετικά με τις τρεις μεταλλάξεις που αυτή τη στιγμή απασχολούν τους επιστήμονες στην Ευρώπη απαντά: «Η αγγλική μετάλλαξη N501Y φαίνεται να δίνει στον ιό μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ενώ η βραζιλιάνικη και αυτή της Νότιας Αφρικής, φαίνεται να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων και επομένως την προστασία των εμβολίων. Αλλά προσέξτε, δεν ακυρώνουν τα εμβόλια τα οποία αποδεικνύονται αποτελεσματικά στις παραλλαγές μέχρι σήμερα. Να προσθέσω επίσης πως όσον αφορά στις υπόλοιπες μεταλλάξεις που έχουν δημιουργηθεί στην Ιταλία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, μέχρι στιγμής δεν μας ανησυχεί κάποια».
«Πιστοποιημένες μάσκες και διαφορετικές ανάλογα με την περίπτωση»
Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψεις τις τελευταίες ημέρες και αφορά στην προστασία που παρέχουν οι διάφορές μάσκες, ο καθηγητής υποστηρίζει πως «όλες οι μάσκες πρέπει να είναι πιστοποιημένες. Θα έλεγα ότι οι χειρουργικές μάσκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταξύ των συναδέλφων του γραφείου, αρκεί ο καθένας να τις φοράει και να αλλάζονται κάθε μέρα. Σε άλλες όμως περιπτώσεις οι μάσκες που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι οι FFP2».
Κληθείς να αναφερθεί στα αποτελέσματα των ερευνών που κάνουν στην Ιταλία σχετικά με τον Covid-19 και τις θεραπείες διευκρινίζει:
«Μέχρι στιγμής μπορώ να σας πω πως δεν υπάρχει ακόμα μια συγκεκριμένη θεραπεία για αυτόν τον ιό, αλλά υπάρχουν διάφορες λύσεις ανάλογα με την περίπτωση. Εγώ προσωπικά πιστεύω πως τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μας δώσουν ένα μεγάλο χέρι βοήθειας».
«Εκπαιδεύουμε σκυλιά για να μπορούν να αναγνωρίζουν τους πάσχοντες από Covid-19»
«Έχουμε ξεκινήσει πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένου των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της νόσου Cοvid-19 σε ασθενείς. Μελετούμε τη δυνατότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε εμβολιασμένους. Εκπαιδεύουμε σκυλιά για να μπορούν να αναγνωρίζουν τους πάσχοντες από τη νόσο. Ακόμα μελετούμε οικογένειες για να διαπιστώσουμε για ποιο λόγο μέσα σε μια οικογένεια κάποιοι αρρωσταίνουν και κάποιοι άλλοι όχι. Τέλος έχουμε ξεκινήσει μελέτη σε άτομα τα οποία δεν νοσούν καθόλου από κορωνοϊό για να διαπιστώσουμε το τι συμβαίνει».
«Μόνο εάν αποτύχεις και σου ξεφύγει ο ιός κάνεις ολικό lockdown»
«Ένα ολικό lockdown πολλών ημερών γίνεται όταν πια ξέρεις πως είναι αδύνατον να σταματήσεις την εξάπλωση του ιού και έχεις αποτύχει. Πρώτα πρέπει να κάνεις στοχευμένες κινήσεις, χειρουργικές, κι αν δεις πως δεν πετυχαίνουν, τότε προχωράς σε ολικό lockdown», λέει ο Ιταλός ειδικός ενώ σε ερώτηση για το πόσο ακόμα θα μας απασχολήσει η πανδημία, παρόλα τα όπλα που διαθέτουμε είναι κι εδώ σαφής: «Κανείς δεν μπορεί να πει αλλά ούτε να προβλέψει πότε θα τελειώσει η πανδημία. Είναι αδύνατον».