Με τις καταθέσεις εκπροσώπων της αρμόδιας διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς και του ΟΔΔΗΧ, συνέχισε τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων.

Η Εξεταστική Επιτροπή, μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να ζητήσει τη δικαστική συνδρομή των αρμόδιων Βρετανικών αρχών, προκειμένου να διερευνηθεί η διαδρομή της προμήθειας για το επίμαχο ομόλογο των 280 εκ ευρώ της JP MORGAN που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαπας, δρομολογείται επιτέλους η μη πραγματοποιηθείσα, εδώ και 4 χρόνια, έκδοση αιτήματος δικαστικής συνδρομής για τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις ύποπτες διαδρομές των 4,2 εκ ευρώ “μαύρου χρήματος”, που παράχθηκε από τις υπερτιμολογήσεις του δομημένου ομολόγου των 280 εκ ευρώ.

Η δικαστική έρευνα, σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα, θα ρίξει φως στους πραγματικούς ιδιοκτήτες της εταιρίας «FOREST DOVE» θυγατρική της «Ακρόπολις» μέσω της οποίας διακινήθηκε σημαντικό μέρος των 4,2 εκατ. ευρώ από την προμήθεια του επίμαχου ομολόγου, ποσό το οποίο στη συνέχεια κατατίθεται στην εισηγμένη, αλλά αδρανή, εταιρία στο Χρηματιστήριο HITECH SNT, καθώς, όπως είπε, υπάρχει υποψία ότι “πίσω από όλα αυτά υπάρχει κάποιο φυσικό πρόσωπο”.

Από την πλευρά της, η ΝΔ επανέφερε το αίτημα της να επεκταθεί η διερεύνηση της υπόθεσης από το 1999 – 2007, περίοδο κατά την οποία το δημόσιο είχε δανειστεί ποσά μέσω έκδοσης ομολόγων, εκτός ΟΔΔΗΧ, για την χρηματοδότηση των εξοπλιστικών δαπανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Νίκος Νικολόπουλος υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν όλα τα χρόνια για την έκδοση ομολόγων ήταν ίδιες και ότι το ελληνικό δημόσιο σε τελική ανάλυση, δεν ζημιώθηκε.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα, υπενθυμίζοντας την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας για την διερεύνηση του επίμαχου ομολόγου των 280 εκ ευρώ της JP MORGAN που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ. Προς στιγμή δημιουργήθηκε ένταση με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για προσπάθεια κωλυσιεργίας της έρευνας και τη ΝΔ να αφήνει αιχμές για προειλημμένη απόφαση.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ απέρριψε πρόταση της ΝΔ να κληθούν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρώην υπουργός και υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και Γιώργος Δρυς καθώς και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος.

Παράλληλα, η ΝΔ ζήτησε να κατατεθεί η υπουργική απόφαση του 2000 που έδινε το δικαίωμα να παρίστανται χρηματιστές στα ΔΣ των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Εν τω μεταξύ διαφορετικές ερμηνείες έδωσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε ότι αφορά την σημερινή κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή, του Γρηγόρη Φλωράτου, αναπληρωτή διευθυντή της Δ23 Δημόσιου Χρέους του Γενικού Λογιστηρίου, που συνυπέγραψε ως υπηρεσιακός παράγων την έκδοση του επίμαχου ομολόγου των 290 εκ ευρώ με ανάδοχο την JP MORGAN.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εστίασαν την κριτική τους σε τρία κυρίως σημεία, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι:

– Είναι η πρώτη φορά που ανάγκες εξοπλιστικών δαπανών καλύπτονται με δομημένα ομόλογα.

– Δεν υπήρχε γραπτό αίτημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το δανεισμό των 280 εκ ευρώ

– Δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί δεν ζήτησαν προσφορές και από άλλες τράπεζες για το συγκεκριμένο δανεισμό.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της ΝΔ, υποστήριξαν ότι με τη κατάθεση του κ. Φλωράτου καταρρίπτονται οι 4 μύθοι που συντηρεί το ΠΑΣΟΚ, ότι:

– Το τότε υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών γνώριζε εκ των προτέρων τη δομή του ομολόγου.

– Το τότε υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών γνώριζε εκ των προτέρων τη διαδρομή του ομολόγου.

– Τα ομόλογα για εξοπλιστικά έπρεπε, και αυτά, καθώς και ο όλος σχετικός δανεισμός να περνάει από τον ΟΔΔΗΧ αφότου δημιουργήθηκε, ήτοι από το 1998 και μετά.

– Τα σύνθετα ομόλογα είναι εξ ορισμού επικίνδυνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης