Στην καταγγελία ότι δέχτηκε σεξουαλική επίθεση σε ηλικία 17 ετών όταν είχε εκπροσωπήσει (μαζί με τη Μαρία Καρδαρά) την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Νέων, που διεξήχθη το 2018 στην Αργεντινή, προχώρησε ο Έλληνας αρσιβαρίστας, Γεράσιμος Γαλιατσάτος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας αρσιβαρίστας, ο οποίος στη συγκεκριμένη διοργάνωση ακυρώθηκε στο αρασέ, (παρότι στη δεύτερη προσπάθειά του είχε σηκώσει τα κιλά) και εν συνεχεία έχασε τη ψυχραιμία του, με αποτέλεσμα να παραφερθεί, καταγγέλλει ότι άγνωστος άνδρας τον ακούμπησε στα γεννητικά του όργανα στην πτήση από το Μπουένος Άιρες για τη Μαδρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα η πλευρά του αθλητή κατηγορεί τόσο τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Πύρρο Δήμα όσο και τον τεχνικό της εθνικής ομάδας Οδυσσέα Δήμα πως αναχώρησαν νωρίτερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άιρες, αφήνοντας τον 17χρονο τότε Γεράσιμο να ταξιδέψει ουσιαστικά μόνος του στην πτήση για Μαδρίτη, όταν και δέχθηκε τη σεξουαλική επίθεση από τον άγνωστο άνδρα.

Την είδηση αποκάλυψε η ιστοσελίδα efimeridakefalonia.gr, η οποία παρουσιάζει το χρονικό της υπόθεσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: Η Ολυμπιακή Ομάδα της Ελλάδας (αθλητές, προπονητές, γιατροί κ.τ.λ.) μετακινήθηκε στην Αργεντινή συγκεκριμένη ημέρα, στην ίδια πτήση, με την επιστροφή να είναι προγραμματισμένη μετά το τέλος των αγώνων, πάλι όλοι μαζί.

Η αποστολή της Άρσης Βαρών αποτελούνταν από δύο αθλητές (ο Γεράσιμος και μία ακόμη αθλήτρια) και τον προπονητή της εθνικής ομάδας, Οδυσσέα Δήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προπονητής, επικαλούμενος λόγους εργασίας, αναχώρησε από την Αργεντινή την επόμενη ημέρα του αγώνα του Γεράσιμου, αφήνοντας ουσιαστικά μόνο του τον 17χρονο αθλητή, που έπρεπε να περιμένει ακόμη οκτώ ημέρες για να επιστρέψει με την υπόλοιπη Ολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας στην πατρίδα μας.

Ο Γεράσιμος παρέμεινε μόνος του επί οκτώ ημέρες και ακολούθησε την υπόλοιπη αποστολή κατά την επιστροφή της στην Αθήνα. Στο αεροπλάνο, ενώ όλες οι αποστολές ήταν μαζί, οι αθλητές της ελληνικής ομοσπονδίας ήταν διασκορπισμένοι.

Ο Γεράσιμος βρέθηκε να κάθεται στην ίδια σειρά καθισμάτων με δύο άγνωστους άνδρες και μια αθλήτρια της Πορτογαλίας. Κατά τη διάρκεια του πολύωρου ταξιδιού (Μπουένος Άιρες-Μαδρίτη) άρχισε να νιώθει άβολα, αφού τα χέρια ενός άγνωστου άνδρα κινούνταν περίεργα πάνω στο σώμα του.

Στην αρχή το χέρι, στη συνέχεια το πόδι και ύστερα ο άγνωστος αυτός άνδρας είχε επαφή με τα γεννητικά όργανα του Γεράσιμου. Στην αρχή ο αθλητής μας νόμιζε ότι ήταν τυχαίο, ωστόσο στη συνέχεια τα χέρια του άνδρα αυτού έκαναν για δεύτερη φορά την κίνηση προς τα γεννητικά του όργανα.

Τότε ο αθλητής μας έχασε την ψυχραιμία του και επιτέθηκε με γροθιές στον άγνωστο άνδρα. Αμέσως δημιουργήθηκε πανικός μέσα στο αεροπλάνο και η φυσική κατάληξη ήταν, μόλις προσγειώθηκαν στην Μαδρίτη, να επέμβει η ισπανική αστυνομία.

Πάρθηκαν καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους, αλλά και από τους αυτόπτες μάρτυρες, σχηματίστηκε δικογραφία και ο άγνωστος άνδρας οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και την επόμενη στο δικαστήριο, όπου τιμωρήθηκε με φυλάκιση και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο.

Ο Γεράσιμος επέστρεψε στην Ελλάδα με τέσσερις ώρες καθυστέρηση και ενώ η Ομοσπονδία είχε ενημερωθεί για το συμβάν, δεν βρέθηκε κανένας να τον υποδεχθεί και να ενδιαφερθεί για το τι έγινε.

Ανήλικος αθλητής της ελληνικής αποστολής δέχτηκε σεξουαλική επίθεση, αναγκάστηκε να αντιδράσει με βίαιο τρόπο και όμως κανενός από την Ομοσπονδία δεν ίδρωσε το αυτί του.

Ο καιρός πέρασε και δύο μήνες μετά που θα γινόταν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ο Γεράσιμος ετοίμασε τις βαλίτσες του για την Θεσσαλονίκη. Μπαίνοντας στο λεωφορείο πληροφορήθηκε από άνθρωπο της Ομοσπονδίας ότι το Δ.Σ. τον είχε τιμωρήσει με απόφασή του το ίδιο πρωί για τη μη κόσμια αντίδρασή του στην Ολυμπιάδα της Αργεντινής δύο μήνες νωρίτερα».

Η θέση της Ομοσπονδίας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας μιλώντας στο Sports3, κλήθηκε να απαντήσει στις καταγγελίες του αθλητή, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Την ευθύνη για την οργάνωση του ταξιδιού σε διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων την έχει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και όχι η ομοσπονδία.

Η ΕΟΕ είναι αυτή που αποφασίζει πότε θα αναχωρήσει ο αθλητής, ο προπονητής, ο παράγοντας, ο γιατρός.

Υποστηρίζουν πως ο αθλητής ήταν μόνος του στην επιστροφή. Όμως δεν είναι έτσι, ταξίδεψε μαζί με άλλα μέλη της ελληνικής αποστολής, που συνόδευε ο αρχηγός αποστολής της Ολυμπιακής ομάδας, ο Γιάννης Καρράς, που βοήθησε πάρα πολύ στην υπόθεση.

Αναφορικά με ό,τι έγινε στους αγώνες, ο αθλητής χειροδίκησε στον υπεύθυνο των εγκαταστάσεων κι εμείς προσπαθήσαμε να τον βοηθήσουμε

Εμείς κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατεύσουμε το παιδί, τόσο στην ώρα του συμβάντος, όσο και στην ακρόαση στη ΔΟΕ κι αυτό είναι το “ευχαριστώ”.

Την επόμενη ημέρα ο αθλητής αοπολογήθηκε στην Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ και η πρόταση από την πλευρά της παγκόσμιας ομοσπονδίας ήταν να τιμωρηθεί για τέσσερα χρόνια.

Επειδή ήταν ανήλικο παιδί, εμείς ως ομοσπονδία προσπαθήσαμε να πιέσουμε και να γλιτώσει την τιμωρία.

Τελικά, ο αθλητής απολογήθηκε στην πειθαρχική επιτροπή της Ομοσπονδίας και τιμωρήθηκε με ποινή 40 ημερών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης