Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον προβληματισμό τους για τις μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού και τις μελλοντικές επιπτώσεις εκφράζουν Ιταλοί επιστήμονες, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας. Η υψηλή μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών, οι έρευνες για αυξημένη θνητότητα και πιο βαριά λοίμωξη, οι διαπιστώσεις για μειωμένη ανοσοαπόκριση και οι λιγότεροι εμβολιασμοί ανησυχούν τους ειδικούς οι οποίοι προτείνουν ακόμα και αλλαγές στα υγειονομικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η νέα αυτή απειλή. 

«Ανησυχώ σε περίπτωση που οι τρεις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, η αγγλική, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη αρχίσουν να κυκλοφορούν ευρέως και συγχρόνως  σε διάφορες χώρες, επειδή θα μπορούσαν να ανασυνδυαστούν μεταξύ τους και να προκαλέσουν ακόμη χειρότερες μεταλλάξεις», προειδοποιεί ο καθηγητής επιδημιολογίας και υπεύθυνος  του τμήματος Βιοϊατρικής στο Πανεπιστημίου Campus Bio – Medico της Ρώμης», Μάσιμο Τσικότσι.

«Πρέπει να περιορίσουμε την κυκλοφορία τους όσο το δυνατόν περισσότερο, φορώντας τη μάσκα, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα  και αυξάνοντας τους εμβολιασμούς. Πρέπει να  παρακολουθούμε τις μεταλλάξεις και να ανησυχούμε για αυτές», προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάσιμο Τσικότσι«Εκτός από το αγγλικό μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη μετάλλαξη μοιάζουν μεταξύ τους επειδή περιέχουν μια ακόμη μετάλλαξη που τις καθιστά πιο μεταδοτικές και έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώνουν τα αντισώματα στο αίμα των ήδη θεραπευμένων και να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων», διευκρινίζει.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις λέει: «Δεν έχουμε όμως ακόμη αρκετά δεδομένα για να πούμε ότι οι μεταλλάξεις μειώνουν ή ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Για να  γίνει αυτό χρειάζονται πολλές μεταλλάξεις στην  πρωτεΐνη ακίδα, όχι μερικές, επειδή η πρωτεΐνη αποτελείται από πολλά σημεία. Εάν έχουμε μερικές απλά  μεταλλάξεις δεν επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά θα πρέπει να απομονώσουμε αυτές της μεταλλάξεις διότι όσο περισσότερο εξαπλώνονται, τόσο περισσότερα άτομα μπορούν να μολυνθούν και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρχουν άλλες μεταλλάξεις για τις οποίες θα πρέπει να ανησυχούμε».

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν παραχθεί πολύ συγκεκριμένα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του αρχικού ιού που μπορούν  να τον εξουδετερώνουν. Αυτό που μας προβληματίζει όμως είναι το γεγονός πως τόσο τα μονοκλωνικά αντισώματα όσο και εκείνα των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τη λοίμωξη δεν μπορούν να εξουδετερώσουν αυτές τις μεταλλάξεις», λέει από την πλευρά του ο καθηγητής μολυσματικών ασθενειών του Πανεπιστημίου της Παβίας, ανοσολόγος Μάριο Ουμπέρτο Μοντέλι και προσθέτει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάριο Ουμπέρτο Μοντέλι«Η εμφάνιση αυτών των παραλλαγών πρέπει να μας ωθήσει στο να είμαστε εξαιρετικά επιθετικοί στην απομόνωσή τους. Είναι απαραίτητο όλα τα εξειδικευμένα εργαστήρια να αφιερωθούν στον εντοπισμό και στην παρακολούθηση τέτοιων λοιμώξεων. Το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει άμεσα είναι ο γρήγορος εντοπισμός  και ο αποκλεισμός έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση των μεταλλάξεων. Μεταξύ άλλων, η αγγλική παραλλαγή βρίσκεται υπό ειδική παρατήρηση , επειδή, εκτός του ότι είναι πιο μεταδοτική, εξακολουθούν να υπάρχουν μη επιβεβαιωμένες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με μια πιο σοβαρή ασθένεια από την αρχική».

Σχετικά με τα εμβόλια αναφέρει: «Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς  πληροφορίες για τα εμβόλια, αυτά φαίνεται να έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα. Το γεγονός ότι μπορεί τα αντισώματα που δημιουργούνται από ένα εμβόλιο να μην λειτουργούν σε μεταλλάξεις, είναι ανησυχητικό. Εν ολίγοις, προσοχή και ανησυχία. Ελπίζαμε ότι η νέα χρονιά θα μας έφερνε αμέσως εμβόλια και ανοσία, αλλά τα πράγματα δεν πάνε έτσι. Είναι δύσκολα, αλλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή».

«Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες. Παραμένω αρκετά αισιόδοξος ότι τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να πείσουμε τις εταιρείες  να παράξουν περισσότερα εμβόλια. Θα πρέπει να εμβολιάζουμε μεγάλο αριθμό πολιτών σε αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε μια οργάνωση στρατιωτικού τύπου που δεν υπάρχει ακόμη», λέει ο Ιταλός καθηγητής προληπτικής Ιατρικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, Βάλτερ Ρικιάρντι, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας για τον Covid-19. (Δείτε εδώ πρόσφατη συνέντευξή του στο zougla.gr)

Βάλτερ Ρικιάρντι«Για την αντιμετώπιση της μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων ίσως να χρειάζεται μεγαλύτερη απόσταση από το ενάμιση μέτρο μεταξύ των πολιτών. Θα έλεγα πως θα πρέπει να αυξήσουμε την  απόσταση σε τουλάχιστον δύο μέτρα. Φυσικά θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα,  επιλέγοντας όμως την κατάλληλη μάσκα ανάλογα με το περιβάλλον που βρισκόμαστε. Πια θα πρέπει να επιλέγουμε συγκεκριμένη μάσκα. Για παράδειγμα σε κλειστό περιβάλλον ή εκεί που δεν μπορεί να διατηρηθεί η απόσταση οι Ffp2 και αυτές με φίλτρο είναι πιο αποτελεσματικές από τις απλές χειρουργικές», τονίζει και καταλήγει:

«Τις επόμενες τρείς με τέσσερις εβδομάδες θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων λόγω των μεταλλάξεων. Η αύξηση αυτή είναι αναπόφευκτη. Αν και είμαι υπέρ ενός σκληρού άμεσου lockdown εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις πάσης φύσεως, ειδικά τώρα που είναι ανοικτά και τα σχολεία, γεγονός που επιβαρύνει μερικώς την κατάσταση».

Διαβάστε επίσης: 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης