Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
Με σημερινή της απάντηση, προς τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνο, η Κύπρια Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδου, αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί στο αν η Κομισιόν, συμφωνεί ή όχι, με την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Στην από 10 Νοεμβρίου 2020 ερώτηση του προς την Κομισιόν ο Έλληνας ευρωβουλευτής έθετε ευθέως το ερώτημα:
Πώς τοποθετείται η Κομισιόν στο ότι, σε συνθήκες πανδημίας στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη μέλη, οι κυβερνήσεις δεν δέχονται να επιταχθούν – χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών – οι υποδομές και το προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία προκειμένου να ενταχθούν σε ένα ενιαίο κρατικό σχεδιασμό, ενώ την ίδια ώρα κλείνουν συμφωνίες με επιχειρηματίες για αυξημένες πληρωμές στις νοσηλείες ασθενών, αξιοποιούν την άθλια κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια συστήματα υγείας για να αυξάνουν επιλεκτικά οι επιχειρηματίες την πελατεία τους με κριτήριο τη μέγιστη κερδοφορία τους, και στέλνουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν τα τεστ COVID-19 σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα τα οποία πριμοδοτούνται ποικιλοτρόπως.
Όπως προκύπτει από την σημερινή της απάντηση, η αρμόδια Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν, περί άλλων τυρβάζει και δεν ασχολείται καν με το συγκεκριμένο ερώτημα.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου…
Απάντηση της κ. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (27.1.2021)
Σύμφωνα με το άρθρο 168 παράγραφος 7 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ η Επιτροπή δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην οργάνωση και την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης. Από την αρχή της πανδημίας η Επιτροπή εργάζεται για να βοηθήσει τα κράτη μέλη στη διάσωση ζωών και μέσων διαβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό κινητοποιήθηκαν όλα τα σχετικά ταμεία της ΕΕ για τη στήριξη των κρατών μελών στην αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας.
Επιπλέον, η Επιτροπή μαζί με πολλά κράτη μέλη διοργάνωσε διαγωνισμούς από κοινού προμήθειας αναγκαίου ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού και δημιούργησε το πρώτο απόθεμα rescEU. Εκτός από τη σύναψη συμφωνιών προαγοράς για εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, το νέο μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης (2,7 δισ. ευρώ) επιτρέπει στην Επιτροπή να αναπτύσσει άμεσα στοχευμένες δράσεις σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη και να αντιμετωπίσει την πανδημία της νόσου COVID-19 με συντονισμένο τρόπο.