Οι Τσέχοι που συρρέουν απ’ όλη τη χώρα, για να αποφύγουν τους περιορισμούς του νέου κορωνοϊού με μια μονοήμερη εκδρομή και να κάνουν σκι, έλκηθρο ή άλλα χειμερινά αθλήματα σε ένα εθνικό πάρκο, προκάλεσαν αύξηση των μολύνσεων Covid-19 σε ένα μικρό χωριό, όπως έγινε γνωστό από έναν τοπικό αξιωματούχο.
Ο δήμαρχος του Μόντραβα, Αντόνιν Σούμπερτ είπε ότι στα τεστ, που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα, εντοπίστηκαν 13 θετικά κρούσματα μεταξύ των 90 μόνιμων κατοίκων του, με αποτέλεσμα το χωριό να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα στην περιοχή του εθνικού πάρκου Σουμάβα.
Τα τελεφερίκ δεν λειτουργούν, ωστόσο, καθώς οι τοπικές παμπ επιτρέπεται να δίνουν φαγητό take-away, καταγράφεται κοσμοσυρροή στο χωριό, το οποίο έγινε πιο δημοφιλές, αφότου τα χιονοδρομικά θέρετρα των Άλπεων έκλεισαν.
«Σε κάθε σημείο όπου προσφέρεται φαγητό σε πακέτο, η ουρά των πελατών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το αν περίμεναν για να ανέβουν στα τελεφερίκ», εξήγησε ο δήμαρχος του χωριού που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και την Αυστρία.
«Κανένας επισκέπτης δεν φοράει μάσκα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε πρόσφατο Σαββατοκύριακο, οι σκιέρ και κάθε λάτρης των χειμερινών αθλημάτων, οι περισσότεροι χωρίς μάσκες, είχαν συγκεντρωθεί σε μικρές ομάδες, καθώς ετοιμάζονταν, φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, να εξερευνήσουν τα χιονισμένα μονοπάτια, σε απόσταση περίπου 170 χλμ. από την Πράγα.
Οι ορεινές περιοχές στην Τσεχία βρίσκονται αντιμέτωπες με παρόμοια κοσμοσυρροή, καθώς επισκέπτες κατακλύζουν τους χώρους στάθμευσης με αυτοκίνητα και τροχόσπιτα το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας πονοκέφαλο στους τοπικούς αξιωματούχους όπως τον δήμαρχο του Μόντραβα.
«Μόλις είπα ότι μία από τις επιλογές για να μειώσουμε τον αριθμό των επισκεπτών είναι να περιορίσουμε τους χώρους στάθμευσης στο χωριό, ξαφνικά επικράτησε υστερία», εξηγεί ο Σούμπερτ, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε την περίοδο καραντίνας έχοντας προσβληθεί από Covid.
Η Τσεχία των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως, με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και 15.453 θανάτους μέχρι στιγμής. Πολλά νοσοκομεία της χώρας έχουν εξαντλήσει τη χωρητικότητά τους.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ