Μετά την εκρηκτική έναρξη στο 2021, που ήταν μάλιστα ρεκόρ από το 2012, ανακόπτεται η ταχύτητα της τουρκικής λίρας, μετά από την πολλοστή παρέμβαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της χώρας.
Το νόμισμα είχε δει την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να ψαλιδίζεται κατά πάνω από 1% φέτος – το συνολικό κέρδος μαζί με τους δύο τελευταίους μήνες του 2020 αριθμεί σε 14% – προτού ο Ερντογάν, επαναλάβει την Παρασκευή την μακροχρόνια πεποίθησή του ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.
Έκτοτε, η λίρα πραγματοποιεί τη χειρότερη πορεία εκ των νομισμάτων των 24 μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών, έχοντας απωλέσει σχεδόν το 2%, με τους επενδυτές option να κρατούν bearish στάση απέναντι στο νόμισμα από τον Νοέμβριο.
Η ανάκαμψη δείχνει ότι ορισμένοι επενδυτές ενδέχεται να χάνουν την πίστη τους στην ανακοινωθείσα “αλλαγή πλεύσης” στην Τουρκία. Τα σχόλια του Ερντογάν είναι η πρώτη κριτική του για την οικονομική διαχείριση από το Νοέμβριο, όταν ο Νατζί Αγμπάλ διορίστηκε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και δεσμεύτηκε να ακολουθήσει μια πιο ορθόδοξη πολιτική προσέγγιση για να βοηθήσει στην αναχαίτιση της λίρας.
Ο Αγμπάλ έχει επιβλέψει μια αθροιστική αύξηση 675 μονάδων βάσης στο επιτόκιο αναφοράς της Τουρκίας από τότε που ανέλαβε τη θέση του κυβερνήτη.
«Είμαστε σκεπτικοί», δήλωσε ο Ζολτ Παπ, ειδικός σε επενδύσεις χρέους αναδυόμενων αγορών στην JPMorgan Asset Management στο Λονδίνο. «Ήταν πραγματικά μια αλλαγή πολιτικής ή απλά μια τακτική κίνηση για την ανακούφιση της αγοράς; Θέλουμε να ξέρουμε. Απαιτείται κάποια προσοχή».
Μιλώντας σε εντόπιους επιχειρηματίες, ο Ερντογάν είπε ότι τα υψηλότερα επιτόκια ήταν η αιτία να “χρεοκοπήσουν” πολλές τουρκικές εταιρείες. Ωστόσο, τόνισε ότι η σταθερότητα των τιμών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το 2021 και είπε ότι θα εξέφραζε τη γνώμη του για τα επιτόκια «είτε εισακούεται είτε όχι». Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής είναι την Πέμπτη, και οι περισσότεροι οικονομολόγοι, σε μια έρευνα του Bloomberg, προβλέπουν ότι ο Αγμπάλ θα διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς στο υψηλό 18 μηνών του 17%.
Η λίρα υποχώρησε 0,3% στο 7,4912 ανά δολάριο στις 2:40 μ.μ. στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας πρωτύτερα καταγράψει ολίσθηση έως και 0,9%.
Το τουρκικό νόμισμα πλησιάζει επίσης τον κινούμενο μέσο όρο των 50 ημερών, βασικό επίπεδο στήριξης. Μέσα σε τρεις μέρες πριν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, η συνεπαγόμενη μεταβλητότητα του ζεύγους λίρας-δολαρίου, κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα της σε ένα μήνα.
“Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά”, δήλωσε ο Μαρσέλο Ασαλίν, επικεφαλής του χρέους αναδυόμενων αγορών στο Λονδίνο, για τη William Blair Investment Management, “ψάχνουμε τώρα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, για το ότι είτε πρόκειται για μια βιώσιμη ιστορία θετικών μεταρρυθμίσεων είτε κάτι που πιο πολύ μοιάζει με προπέτασμα καπνού”.
Ακόμα κι αν ο Ερντογάν αφήσει την Κεντρική Τράπεζα να κάνει τη δουλειά της, όπως κρίνει σκόπιμο, η Τουρκία πρέπει να κάνει πολλά για να βελτιώσει τις μακροοικονομικές αρχές της, για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σύμφωνα με την HSBC Global Asset Management.
«Είναι απίθανο η Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να περιορίζει την ρευστότητα επ ‘αόριστον”, δήλωσε ο Μπράιαν Κάρτερ, επικεφαλής παγκόσμιου χρέους αναδυόμενων αγορών στην HSBC Global Asset Management στο Λονδίνο. “Αν και η πρόσφατη νομισματική σύσφιξη είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα, αυτό είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο και πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για τους εξωτερικούς λογαριασμούς της».