Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «διπλασιάσει τις προσπάθειες» για να διαφυλάξει την πυρηνική συμφωνία που έκανε το 2015 με την Τεχεράνη, η οποία κινδυνεύει λόγω της «λυπηρής» απόφασης των ιρανικών αρχών να αρχίσουν τη διαδικασία παραγωγής ουρανίου εμπλουτισμένου στο 20%, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
«Σημειώνουμε με ζωηρή ανησυχία τα μέτρα που ελήφθησαν από το Ιράν για να αρχίσει ο εμπλουτισμός του ουρανίου στο επίπεδο του 20%. Αυτή η ενέργεια θα αποτελέσει σημαντική παρέκκλιση από τις πυρηνικές δεσμεύσεις του Ιράν (…) και θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να διαφυλάξουμε τη συμφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος Πέτερ Στάνο.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επέμεινε χθες, Δευτέρα, ότι είναι «σημαντικό να αποφευχθεί οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διαφύλαξη αυτής της συμφωνίας».
«Παρά το λυπηρό αυτό μέτρο που ελήφθη από το Ιράν, σημαντικά στοιχεία της JCPOA (της συμφωνίας για τα πυρηνικά), ιδιαίτερα τα αυστηρά μέτρα επαλήθευσης και διαφάνειας, παραμένουν σε ισχύ» υπογράμμισε ο Στάνο.
Η Τεχεράνη έλαβε την απόφαση να αρχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου δύο εβδομάδες έπειτα από μία υπουργική σύνοδο ανάμεσα στην ομάδα των χωρών που έχουν υπογράψει την JCPOA (Γερμανία, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία) και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, υπό την προεδρία του Ζοζέπ Μπορέλ, στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους «να διαφυλάξουν τη συμφωνία».
«Στη βάση της υπουργικής δήλωσης των συμμετεχόντων στην JCPOA στις 21 Δεκεμβρίου, θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να διαφυλάξουμε τη συμφωνία και να επανέλθουμε στην πλήρη εφαρμογή της από όλα τα μέρη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ.
Η κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ροχανί, που θεωρείται μετριοπαθής, είχε αντιταχθεί στην πρόσφατη ψήφιση του νόμου από το κοινοβούλιο που επιβάλλει στην κυβέρνηση να επαναλάβει αμέσως την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου στο 20% με στόχο να παράγει 120 κιλά ετησίως, εκτιμώντας πως αντιβαίνει στις διπλωματικές προσπάθειες που έχουν στόχο να επιτευχθεί η άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.
Η κυβέρνηση είχε ωστόσο προειδοποιήσει πως δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να εφαρμόσει τον νόμο, εφόσον ετίθετο σε ισχύ.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αναθεωρήσει την πολιτική της «μέγιστης πίεσης» εναντίον του Ιράν, την οποία εφάρμοζε ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον Μάιο 2018 απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία της Βιέννης.
«Τα μέτρα μας παραμένουν αναστρέψιμα, αν όλα τα μέρη της συμφωνίας συμμορφωθούν προς αυτή» και πάλι, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
Με πληροφορίες από AFP, AΠΕ-ΜΠΕ