Μπορεί οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εξελίσσονται εξαιρετικά δύσκολα, ωστόσο ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ εκφράζει ακόμη αισιοδοξία, τονίζοντας χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία».
«Εάν μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία την τελευταία στιγμή, αυτή μπορεί να τεθεί ακόμη και προσωρινά σε ισχύ, και αυτό κάνει επίσης ψυχολογικά μία τεράστια διαφορά, ακόμη και αν οι διαδικασίες μπορούν να ακολουθήσουν μόνο τον Ιανουάριο» σημειώνει.
Κατά την άποψή του, με τον τρόπο αυτό όλοι οι εταίροι, «συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην οικονομία», θα γνωρίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία, και τα επόμενα βήματα, για παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα μπορούσαν τότε να γίνουν στις αρχές του επόμενου έτους.
«Νομίζω ότι θα ήταν παράλογο εάν η Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων ”διαζυγίου”, βρεθεί τελικά σε πτώση χωρίς αλεξίπτωτο και ξαφνικά δεν έχουμε πλέον συμβατικές σχέσεις με έναν εταίρο που ήταν μαζί μας στην ΕΕ εδώ και 40 χρόνια» προσθέτει ο ίδιος, ευελπιστώντας ότι «θα αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία».
Βασικά, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών δεν πιστεύει ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις θα βλάψουν τη συνοχή στην ΕΕ, και υπενθυμίζει, κάνοντας μία αναδρομή στην αρχή, ότι υπήρχαν τότε τοποθετήσεις πως και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το μοντέλο Brexit και ότι οι Βρετανοί θα κατάφερναν να προκαλέσουν αντιπαράθεση και διάσπαση μεταξύ των χωρών-μελών.
«Αλλά τίποτε από αυτά δεν συνέβη και αντί αυτού υπήρξε μία διαδικασία κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ενωμένη από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα» παρατηρεί ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
Στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών δείχνει επίσης «κατανόηση» για το ότι η «αλιεία» συνιστά για τους Βρετανούς μία σημαντική υπόθεση «και αυτό το θέμα είναι ίσως παράξενο για μια χώρα ηπειρωτική, όπως η Αυστρία, αλλά οι αλιείς είναι στη Μεγάλη Βρετανία όπως σε εμάς οι αγρότες στα οροπέδια των Άλπεων και άρα και εμείς θα αντιδρούσαμε επίσης συναισθηματικά».