Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg προέβη σε μία ασυνήθιστη, πλην όμως εξαιρετικά αποκαλυπτική ερμηνεία των μεγεθών που προκύπτουν από τις στατιστικές για τον Covid-19, για να καταλήξει σε έναν παγκόσμιο χάρτη με τις καλύτερες και τις χειρότερες χώρες να ζει κανείς εν καιρώ πανδημίας.
Το πρακτορείο λαμβάνει υπόψη του μία σειρά από δείκτες οι οποίοι καθορίζουν την ποιότητα αλλά και τα ποσοτικά δεδομένα που χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής σε 53 χώρες σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.
Η μελέτη σημειώνει τις επιδόσεις κάθε χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά βεβαίως εστιάζει στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων όσον αφορά στο δεύτερο κύμα που έχει πλήξει την ανθρωπότητα. Οι χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται στην έρευνα είναι αυτές που έχουν ΑΕΠ άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αν, λοιπόν, η Νέα Ζηλανδία είναι η καλύτερη χώρα για να ζει κανείς σε περίοδο απειλής από τον Covid-19, η Ελλάδα είναι η 50ή χώρα σε σύνολο 53. Συγκαταλέγεται δηλαδή στις χειρότερες χώρες για να ζει κανείς σε καιρό πανδημίας.
Από την ανάλυση των δεδομένων που παρουσιάζει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg προκύπτει ότι στη φάση αυτή και λαμβανομένου υπόψη πως η επικαιροποίηση των στατιστικών στοιχείων και των συμπερασμάτων πραγματοποιήθηκε την 21η Δεκεμβρίου, τουτέστιν πριν από 48 ώρες, η Ελλάδα σημειώνει το αρνητικότερο ρεκόρ μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ως προς τη θνησιμότητα επί των κρουσμάτων Covid-19 και σε αναλογία με τον πληθυσμό της, ενώ σε πολύ αρνητικά ύψη βρίσκονται και τα άλλα δεδομένα, ποιοτικά και ποσοτικά, που αφορούν στη μεταδοτικότητα, τη διασπορά και τη σοβαρότητα των περιστατικών.
Με λίγα λόγια, η σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα που έχει σχηματιστεί στο μυαλό των Ελλήνων πολιτών ως προς την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας ακυρώνεται στο σύνολό της από αυτή την έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.
Δείτε τους χαρακτηριστικούς πίνακες οι οποίοι και αποτυπώνουν την αρνητικότητα των στοιχείων που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα. Στους παρακάτω πίνακες η έρευνα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες βιώνουν την πανδημία και την αυστηρότητα των μέτρων που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους.
Δείτε την έρευνα που πραγματοποίησε το πρακτορείο Bloomberg στα αγγλικά πατώντας εδώ
Σημειώνεται ότι, πριν τη δημοσίευση αυτής της έρευνας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, με επίσημη ανακοίνωσή του επισήμανε (και αυτό πριν από δύο μόλις 24ωρα) πως σε αναλογία πληθυσμού, σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η Ελλάδα δυστυχώς ανακοινώνει όσους θανάτους ανακοινώνουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υπενθυμίζεται απλώς ότι ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας στην Αμερική θεωρείται εξαιρετικά αναποτελεσματικός, ατυχής, αλλά κυρίως εγκληματικά ανεπαρκής και αυτός είναι ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τους αναλυτές, για τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ απώλεσε τις εκλογές.
Αν η Ελλάδα σημειώνει ένα τόσο αρνητικό ρεκόρ, το οποίο δυστυχώς αναλογεί στους αριθμούς που επίσημα ανακοινώνουν οι ΗΠΑ, τότε κοινωνικά και πολιτικά υφίσταται ζήτημα και οι αρμόδιοι οφείλουν να θέσουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και να δώσουν πάραυτα τις απαιτούμενες απαντήσεις. Αντ’ αυτού παρατηρείται ένας συστηματικός αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά δεδομένα, εκτός εάν η ελληνική Πολιτεία παρουσιάσει με πειστικό τρόπο αξιόπιστα δικά της στοιχεία τα οποία ανατρέπουν την έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.