Η εσωτερική ασφάλεια της Ινδίας, η πολιτική της κυριαρχία και ταυτότητα, η οικονομική της έκρηξη αλλά κυρίως η γειτονία της με το έτερο πυρηνικό μέλος της νοτιοανατολικής Ασίας, το Πακιστάν, δοκιμάζονται από 10 κομάντο αυτοκτονίας που επέδραμαν στη Βομβάη.
 
Το Πακιστάν
 
Από το 2001 όταν η Ινδία είχε κατηγορήσει ανοιχτά το Πακιστάν για την επίθεση στο Κοινοβούλιό της, οι σχέσεις των δύο κρατών περνούσαν συνεχώς δια πυρός και σιδήρου με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και απειλές. Και αυτή τη φορά το Νέο Δελχί κατηγορεί το Καράτσι για τις επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σεχάντ Μεχμούντ Κιουρεσί

Το Πακιστάν αντιδρά, λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει «εάν έχουν πληροφορίες (οι Ινδοί) , εάν έχουν αποδείξεις, θα πρέπει να μας τις παρουσιάσουν. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, αν και θα πρέπει να αποκλειστεί η πολιτική εμπλοκή της νέας μη στρατιωτικής κυβέρνησης του Πακιστάν δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμπλοκή των υπηρεσιών κατασκοπίας που συνεχίζουν να ελέγχουν οι στρατιωτικοί στο Καράτσι.
 
Η οικονομία

Η Ινδία είναι μέλος των αναδυόμενων οικονομιών. Ανήκει στην αποκαλούμενη ομάδα BRIC (τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα). Για την συγκεκριμένη ομάδα η πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας επισημαίνει, ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ως μεγάλη δύναμη παγκοσμίως από τα επόμενα χρόνια και έως το 2025. Η επίθεση στο οικονομικό της κέντρο θα επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξης προς όφελος τρίτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η κεντρική Τράπεζα αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 8% έως τον επόμενο Μάρτιο οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη 7%, ποσοστό δραματικά χαμηλότερο από το 9% των τριών τελευταίων ετών. Οι επιθέσεις είναι πιθανό να έχουν μια επίδραση στον τουρισμό και στις ξένες επενδύσεις οι οποίες είναι κατά 137% αυξημένες και φτάνουν τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008. Η κεντρική κυβέρνηση αναμένει εκτίναξη στα 35 δισεκατομμύρια το 2009. Όλα αυτά πριν το μακελειό της Βομβάης.
 
Πολιτική αστάθεια
 
Η Ινδία, που λόγω της ομοσπονδοποίησής της έχει συχνές τοπικές εκλογές, θα οδηγηθεί σε γενικές εκλογές στις αρχές του 2009. Οι επιθέσεις ίσως αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Στο επίκεντρο δεν θα είναι η οικονομική και πολιτική σταθερότητα αλλά η μάχη κατά της τρομοκρατίας, καθώς και η αντιπαράθεση με το ισλαμικό στοιχείο.
Ουδείς αποκλείει δραστική αντίδραση κατά της ισλαμικής μειονότητας της Ινδίας από τις ριζοσπαστικές ομάδες των Ινδών, που θα ρίξει τη χώρα σε νέο κύκλο ανασφάλειας .

Αν και οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο, είναι χαρακτηριστική μια καταχώρηση στον Τύπο από το Κόμμα Μπαρατίγια Ζανάτα (BJP) της αντιπολίτευσης: «Ο ωμός τρόμος κτύπησε. Αδύναμη κυβέρνηση. Άβουλη και ανίκανη. Πολεμήστε τον τρόμο, ψηφίστε BJP». Προφανώς οι πολιτικοί στην Ινδία ήδη εκμεταλλεύονται το μακελειό. Από την άλλη, ήδη υπάρχουν αντιδράσεις για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε αυτή την τρομακτική κατάσταση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας, Σιβράζ Πατίλ, αναγκάστηκε σε παραίτηση όπως και ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Η κυβέρνηση, της οποίας ηγείται το Κόμμα του Κογκρέσου, κατηγορείται ότι με την απάθειά της επέτρεψε στους τρομοκράτες να φτάσουν δια θαλάσσης στη Βομβάη. Άλλοι κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να αποκομίσει εκλογικά οφέλη.
 
Νέα τρομοκρατία


 
Αν και οι επιθέσεις της Βομβάης φέρουν τα χαρακτηριστικά του Μονάχου το 1992, του θεάτρου Νορντ Οστ της Μόσχας το 2002 και της Σαουδικής Αραβίας του 2003, φαντάζουν σαν μια νέα μορφή τρομοκρατίας, με κυρίαρχα χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

– Είναι άγνωστος ακόμη και τώρα ο αριθμός των τρομοκρατών αν και πολλοί κάνουν λόγο για 10 κομάντο αυτοκτονίας. Αν είναι πραγματικά μόλις 10 τότε είναι ακόμη τρομακτικότερο το χτύπημα που κατάφεραν .

– Είναι μεγαλύτερο το εύρος των στόχων.

– Είναι η επιλογή των ομήρων ανάλογα με την εθνικότητα. Προφανώς στόχευσαν σε     δυτικούς και δη Αμερικανούς και Βρετανούς.

– Είναι η εξαιρετική επιχειρησιακή ικανότητα, καθώς έκαναν απόβαση και κράτησαν τις θέσεις τους για τρεις ημέρες.

– Είναι ο πολύμηνος εξονυχιστικός και άκρως επιχειρησιακός σχεδιασμός της επίθεσης.
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές οι κομάντο αυτοκτονίας της Βομβάης δεν ήταν συμβατικοί κομάντο αυτοκτονίας. Η στρατηγική τους έμοιαζε με αυτή των Φενταγίν. Είναι αποτελεσματικότερη μια επίθεση που παραμένει ο ένοπλος στο πεδίο της μάχης όσο πιο πολύ μπορεί, σκοτώνοντας όσο πιο πολλούς μπορεί, από μια επίθεση με εκρηκτικά και αμφίβολο αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος στον εφιάλτη της Βομβάης,  30 Νοεμβρίου 2008, 08:17

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης