Γερμανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι από τον Ιανουάριο το Βερολίνο πρόκειται να θεσπίσει νέους κανόνες για όσους ταξιδεύουν προς τη Γερμανία, καταργώντας τη σημερινή υποχρέωση της δεκαημέρης καραντίνας.

Από τον Νοέμβριο, όταν άρχισε το μερικό λοκντάουν, ο γενικός κανόνας είναι ότι όσοι εισέρχονται στη Γερμανία από «περιοχές υψηλού κινδύνου» μπαίνουν σε δεκαήμερη καραντίνα, ωστόσο μετά από πέντε ημέρες μπορούν να κάνουν τεστ και να τερματίσουν την καραντίνα, εφόσον βέβαια το τεστ βγει αρνητικό. Στο μεταξύ σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν χαρακτηριστεί «περιοχές υψηλού κινδύνου» στο μεγαλύτερο μέρος τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος κανονισμός που, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας από το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, προβλέπει ότι για τις χώρες εκτός Σένγκεν απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ταξίδι στη Γερμανία θα είναι ένα αρνητικό τεστ ή μία πιστοποίηση ανοσίας ή τουλάχιστον απόδειξη ότι έχει γίνει ο απαραίτητος εμβολιασμός. Για τις χώρες εντός Σένγκεν ο ταξιδιώτης θα πρέπει να παρουσιάζει στην αρμόδια υπηρεσία υγείας ένα αρνητικό τεστ μέσα σε 72 ώρες από την είσοδό του στη Γερμανία.

Οι δικαστές και το νόημα της καραντίνας

Ήδη στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο της Γερμανίας, η καραντίνα έχει καταργηθεί μετά από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στις 20 Νοεμβρίου. Οι δικαστές εκτιμούν ότι το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας δεν θεωρείται δικαιολογημένο για έναν ταξιδιώτη από «περιοχή υψηλού κινδύνου», εφόσον στη συγκεκριμένη περιοχή ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι μεγαλύτερος απ’ ότι στην ίδια τη Γερμανία. Παραμένει ωστόσο η υποχρέωσή του να συμπληρώνει την ειδική φόρμα PLF πριν από την αναχώρηση για τη Γερμανία, αλλά και να παρουσιάσει ένα αρνητικό τεστ, το αργότερο εντός 48 ωρών από την άφιξή του. Σε άλλα γερμανικά κρατίδια, όπου δεν έχουν προκύψει αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις, η υποχρέωση της καραντίνας εξακολουθεί να ισχύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, όποιος εισέρχεται οδικώς από το Βέλγιο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θα πρέπει να έχει δηλώσει τα στοιχεία του σε PLF και να κάνει τεστ, είτε πριν από το ταξίδι, είτε μέσα σε 48 ώρες από την άφιξή του, αλλά δεν χρειάζεται πλέον να μπει σε καραντίνα. Ωστόσο, αν τυχόν συνεχίσει το ταξίδι του προς το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, πρέπει να μπει σε δεκαήμερη καραντίνα. Άλλο παράδειγμα: Όποιος ταξιδεύει από την Ελλάδα στη Γερμανία με πτήση για το Ντίσελντορφ θα πρέπει να έχει δηλώσει τα στοιχεία του μέσω PLF και να παρουσιάσει αρνητικό τεστ, αλλά δεν χρειάζεται να μπει σε καραντίνα. Όποιος ταξιδεύει με πτήση για τη Φρανκφούρτη υποχρεώνεται ακόμη να περάσει από καραντίνα, η οποία δεν έχει καταργηθεί στο κρατίδιο της Έσσης- εκτός αν περάσει τράνζιτ από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης για να συνεχίσει αμέσως το ταξίδι μέχρι τον τελικό του προορισμό σε άλλο κρατίδιο, όπου δεν ισχύει η υποχρέωση της καραντίνας.

Σημαντική η επικοινωνία με τις τοπικές αρχές

Διαφορές μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στα ομόσπονδα κρατίδια και ως προς τις προθεσμίες για την υποβολή σε τεστ ή για άλλες διατυπώσεις. Προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα, καλό είναι όποιος σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Γερμανία τις ημέρες των εορτών να απευθύνεται στις τοπικές αρχές του τελικού προορισμού, προκειμένου να ενημερωθεί για το τι ακριβώς ισχύει. Σε πολλές πόλεις υπάρχει ειδική hotline που αναλαμβάνει να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες. Σε άλλες περιπτώσεις προβλέπεται επικοινωνία μέσω E-Mail.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης