Ζήσης Ψάλλας.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν μακρά ιστορία σχετικά με το ρόλο τους στην υγεία της καρδιάς, αλλά το γιατί δεν είναι τόσο σαφές.
Μια νέα μελέτη ρίχνει περισσότερο φως. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 13.912 υγιείς άνδρες και γυναίκες που είχαν κάνει προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στο Cooper Clinic στο Ντάλας σε μια περίοδο 10 ετών. Αυτές οι εξετάσεις περιελάμβαναν συνήθως δοκιμές άσκησης διαδρόμου και μέτρησης του Omega-3 Index (δηλαδή τα επίπεδα EPA + DHA στα ερυθρά αιμοσφαίρια).
Ένα συστατικό του τεστ άσκησης ονομάζεται «αποκατάσταση καρδιακού ρυθμού» και αναφέρεται στο πόσο γρήγορα ο καρδιακός παλμός επιβραδύνεται μετά την άσκηση. Όσο πιο γρήγορα πέφτει ο καρδιακός ρυθμός, τόσο πιο υγιής είναι η καρδιά.
Συγκρίνοντας την αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού κάθε ασθενούς με τον Omega-3 Index, οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ αυτών των δύο μεταβλητών έτσι ώστε όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης, τόσο πιο γρήγορα πέφτει ο καρδιακός ρυθμός. Το αποτέλεσμα ήταν πιο έντονο στις γυναίκες.
Όταν προσαρμόστηκε για την ηλικία, το μέγιστο METS (ένα μέτρο της καρδιακής αναπνευστικής ικανότητας), τον ΔΜΣ και την κατάσταση καπνίσματος, ένας υψηλότερος Omega-3 Index συσχετίστηκε με αύξηση της καρδιακής αποκατάστασης 0,35 και 0,69 bpm σε άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Αυτή βέβαια είναι μια μικρή επίδραση.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αργή αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου. Τα υψηλότερα επίπεδα EPA και DHA συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου.
Ο Δρ. William Harris, Πρόεδρος του FARI, ο οποίος ήταν επίσης συγγραφέας της μελέτης, σχολίασε τις επιπτώσεις αυτής της έρευνας. “Τα νέα ευρήματα εναρμονίζονται με τα γνωστά οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σχετικά με τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας και παρέχουν νέες ενδείξεις για το πώς αυτά τα σημαντικά λιπαρά οξέα μπορούν να διατηρήσουν την καρδιακή υγεία”, είπε.