Συνέντευξη: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Σωτήρης Σκουλούδης
Πόσο μακριά μπορεί να φθάσει ο άνθρωπος; Όσο του επιτρέπει η σκέψη του.
Ήταν το 1970 όταν μία ομάδα φιλόδοξων επιστημόνων πρότεινε την πραγματοποίηση ενός πειράματος το οποίο έμελλε να ταρακουνήσει τα μέχρι τότε γνωστά δεδομένα στον χώρο του διαστήματος και της αστρονομίας και να οδηγήσει σε πρωτοφανείς ανακαλύψεις.
Ο λόγος για τις διαστημικές αποστολές των ανιχνευτικών διαστημοπλοίων Voyager 1 και Voyager 2, τα οποία, αν και αρχικά είχαν σκοπό να μελετήσουν μόνο τα πλανητικά συστήματα του Δία και του Κρόνου, τελικά συνέχισαν την αποστολή τους έχοντας ήδη διανύσει 22 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
Σήμερα, 43 χρόνια μετά την εκτόξευσή τους, συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν με τις ανακαλύψεις τους και να φέρνουν νέα επιστημονικά δεδομένα.
Πρόσφατα οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πείραμα ανακοίνωσαν ότι τα «δίδυμα» σκάφη της NASA ανίχνευσαν για πρώτη φορά εκρήξεις ηλεκτρονίων κοσμικής ακτινοβολίας που επιταχύνονται από κρουστικά κύματα, τα οποία προέρχονται από μεγάλες εκρήξεις στον Ήλιο.
Τα εν λόγω ηλεκτρόνια ταξιδεύουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός και προέρχονται από εκτινάξεις στεμματικής μάζας του Ήλιου, αποτελούμενες από καυτά αέρια και ενέργεια, που κινούνται προς το διάστημα με ταχύτητα περίπου ένα εκατομμύριο μίλια την ώρα.
Πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, η οποία αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της δυναμικής των κρουστικών κυμάτων και της κοσμικής ακτινοβολίας που προέρχονται από τις ηλιακές εκλάμψεις και από άστρα που εκρήγνυνται και να παίξει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό νέων επιστημονικών αποστολών στη Σελήνη ή στον Άρη.
Ένας από τους πρωταγωνιστές του πειράματος των Voyager είναι ο Έλληνας ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος είχε συμμετοχή στην υλοποίηση της αποστολής τους ως διευθυντικό στέλεχος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Ο κ. Κριμιζής, σε συνέντευξή του στο zougla.gr, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο επιστήμονες οδηγήθηκαν σε αυτή την ανακάλυψη και αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που αυτή δημιουργεί. Παράλληλα αποκάλυψε ότι ήδη μαζί με συνεργάτες του σχεδιάζει και μελετά μία νέα αποστολή τύπου Voyager, η οποία θα ακούει στο όνομα «Διαστρικός Παρατηρητής» (Interstellar Observer).
Στην ουσία, όπως εξηγεί ο κ. Κριμιζής, πρόκειται για ένα ανιχνευτικό διαστημόπλοιο σαν τα Voyager, το οποίο όμως θα κινείται 3 με 6 φορές γρηγορότερα από τα Voyager και έτσι θα έχει τη δυνατότητα να φθάσει στον διαστρικό χώρο όχι σε 40 χρόνια αλλά σε 10. Παράλληλα θα διαθέτει τέτοιες δυνατότητες και τέτοια τεχνολογία που θα είναι σε θέση να φθάσει σε απόσταση 150 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη!
Πρόκειται δηλαδή για «το πρώτο βήμα της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του πραγματικού διαστρικού χώρου».
Παράλληλα, μας παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας των Voyager και όσα έχουν πετύχει μέχρι τώρα…
Δείτε τη συνέντευξη του κ. Κριμιζή:
Δείτε ακόμα: