Ζήσης Ψάλλας

Το ερώτημα που τίθεται για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ποιο είναι το καλύτερο. Προφανώς το καλύτερο είναι αυτό με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όχι μόνο στιγμιαία αλλά και στη διάρκεια του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιός δεν είναι ποτέ ένας και πάντα ίδιος. Όπως κάθε άνθρωπος διαφέρει από τον άλλον, οι μικροοργανισμοί έχουν λίγο διαφορετικές εκδοχές τους που επικρατούν ανά εποχή. Οι ιοί συσσωρεύουν συνεχώς μεταλλάξεις που τους βοηθούν να επιβιώσουν και ήδη μια μετάλλαξη που μάλλον ξεκίνησε από εκτρεφόμενα βιζόν, και ανιχνεύτηκε στον άνθρωπο, βρέθηκε να προβάλει αντίσταση σε έξι μονοκλωνικά αντισώματα. Ο κορωνοϊός δεν θα σταματήσει να μεταλλάσσεται επειδή ήρθαν τα εμβόλια και το ερώτημα είναι αν μπορεί να παρουσιάσει αντίσταση σε ορισμένα εμβόλια αχρηστεύοντάς τα μετά από λίγους μήνες. Μια ένδειξη προέρχεται από τα βιζόν της Δανίας.

Η Δανία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γούνας στον κόσμο, αποφάσισε να θανατώσει περίπου 17 εκατομμύρια βιζόν. Αυτό έγινε όταν διαπιστώθηκε ότι μεταλλαγμένες παραλλαγές του κορωνοϊού είχαν αναπτυχθεί στα ζώα και μόλυναν τουλάχιστον 373 άτομα. 

Μία από τις μεταλλάξεις που ονομάστηκε Cluster 5 βρέθηκε να είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στα αντισώματα. Το στέλεχος Cluster 5 έχει μια μετάλλαξη στο γονίδιο που κωδικοποιεί την ακίδα πρωτεΐνης του κορωνοϊού και την οποία χρησιμοποιούν πολλά εμβόλια για να εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως, αυτή η μετάλλαξη, αλλά και άλλες παρόμοιες, θα μπορούσαν να αχρηστεύουν τα εμβόλια και οι ιός να θριαμβεύσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη στιγμή 67 εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη και διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τον τρόπο ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένα που τεστάρονται στη Ρωσία και την Κίνα, χρησιμοποιούν ολόκληρους αδρανοποιημένους ιούς για να προκαλέσουν μια συνολικότερη απόκριση του ανοσοποιητικού. Άλλα εμβόλια όπως της Pfizer και της Moderna αποσκοπούν στο να αντιδράσει το ανοσοποιητικό μόνο σε ένα μέρος του κορωνοϊού, στη λεγόμενη πρωτεϊνική ακίδα μέσω της οποίας γίνεται η εισβολή στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά αυτό προσφέρει λιγότερους στόχους για επίθεση. Καθώς περνά ο καιρός και περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν ανοσία, η εξέλιξη θα ευνοήσει τους ιούς που είναι καλύτεροι στην αποφυγή των αντισωμάτων. Ένα εμβόλιο που δεν δημιουργεί πολλούς τύπους αντισωμάτων είναι πιο εύκολο να παρέχει βραχυχρόνια προστασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης