Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Είναι προφανές ότι ο προϋπολογισμός του 2021 που κατατέθηκε την Παρασκευή, στη Βουλή, καταρτίστηκε σε περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας, λόγω του απροσδιόριστου σε διεθνές επίπεδο τελικού χρόνου λήξης της πανδημίας του κορονοϊού και συνεπώς της επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Εξαιτίας της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών και της συνεπαγόμενης μεγαλύτερης παγκόσμιας ύφεσης στην μεταπολεμική ιστορία, η ύφεση στην Ελλάδα για το σύνολο του 2020 αναθεωρείται επί το δυσμενέστερο, στο -10,5%, καθώς προβλέπεται βαθύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το 2021, εκτιμάται δυναμική επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, με σημαντικό ρόλο σε αυτή να διαδραματίζουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που διασφάλισε η χώρα μας στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020 και θα αρχίσουν να εισρέουν το 2021 στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU».

Πρόσθεσε επίσης ως υπενθύμιση πως «το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Νοεμβρίου 2020 και ξεκίνησε η σχετική διαβούλευση με την Επιτροπή, ενώ το τελικό Σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στα ευρωπαϊκά όργανα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και να εγκριθεί στο αμέσως επόμενο τρίμηνο, οπότε και θα υπάρξει η πρώτη εκταμίευση.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά επενδύσεις, προγράμματα (όπως προγράμματα κατάρτισης ή ενεργειακής αναβάθμισης), καθώς και μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2020 και εντεύθεν, συνεπώς η απορρόφηση των σχετικών πόρων θα ξεκινήσει πριν την επίσημη έγκρισή του. Αθροιστικά οι πόροι που προβλέπονται το 2021 από όλα τα εργαλεία του μηχανισμού του Next Generation EU, περιλαμβανομένων και των δανείων, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ο κ. Πέτσας τόνισε: «Είναι προφανές ότι η Ελληνική Πολιτεία κλήθηκε να αντιμετωπίσει εντός του 2020, σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, σε συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, αναγνωρίζεται από τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Βάσει του προϋπολογισμού, το συνολικό ύψος των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αναμένεται να αγγίξει τα 31,4 δισ. ευρώ, καθώς άλλα 7,5 δισ. ευρώ παρεμβάσεων υπέρ της κοινωνίας προβλέπονται μέσα στο 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν φυσικά επόμενο της σοβαρής ύφεσης που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, να υπάρχει φέτος επιδείνωση του ποσοστού ανεργίας, όπως και δεικτών που αφορούν το πρωτογενές έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ωστόσο, η αύξηση της ανεργίας το 2020 στην Ελλάδα είναι μικρότερη συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, χάρη στις επιτυχημένες πολιτικές διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση.

Ενώ για το 2021 η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει σχετικά κοντά στα επίπεδα του 2019. Σημειώνεται επίσης ότι η γενική ρήτρα διαφυγής για τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα ισχύει και το επόμενο έτος.

Στο παραπάνω πλαίσιο, υπογραμμίζεται η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων και πιστωτών της, καθώς και στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, γεγονός που αντανακλάται στη συνεχιζόμενη μείωση του κόστους δανεισμού σε ολόκληρο το φάσμα της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης