Το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσής τους από το Αφγανιστάν θα επικυρώσουν την επόμενη εβδομάδα  οι χώρες που παίρνουν μέρος στη διεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ (Isaf), το οποίο θα προβλέπει την πλήρη μεταφορά του ελέγχου της περιοχής στον αφγανικό στρατό από το 2014, όπως αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «The Independent».

«Η διεθνής κοινότητα δηλώνει την υποστήριξή της στον στόχο του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα με τον οποίο οι διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας στο Αφγανιστάν θα πρέπει να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας μέχρι το 2014» αναφέρει το σχέδιο της διακήρυξης, όπως γράφει η εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κείμενο διευκρινίζει ότι οι διεθνείς δυνάμεις θα συνεχίσουν, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, τις προσπάθειές τους να ενισχύσουν την ασφάλεια και θα εξακολουθήσουν να εκπαιδεύουν, να εξοπλίζουν και να χρηματοδοτούν τον αφγανικό στρατό.

Σύμφωνα με την «The Independent», το κείμενο της διακήρυξης εστάλη σε υψηλόβαθμους διπλωμάτες το Σάββατο από τον ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Εκπρόσωπος Τύπου του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του σχεδίου της διακήρυξης, όμως δήλωσε: «Ο στόχος που μοιράζονται η βρετανική και η αφγανική κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Αφγανιστάν και να του επιτρέψουν να εξασφαλίσει την ασφάλειά του και να εμποδίσει την επανεμφάνιση της αλ Κάιντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχοι από περισσότερες από 60 χώρες και διεθνείς οργανισμοί αναμένεται να συμμετάσχουν την Τρίτη στην Καμπούλ στη διάσκεψη των δωρητών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει ορίσει τον Ιούλιο του 2011 ως την αρχή της απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης