Οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (Cosmote, Vodafone και Wind) κατέθεσαν -όπως αναμενόταν- σήμερα το πρωί στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) τους φακέλους συμμετοχής στη δημοπρασία για το φάσμα συχνοτήτων που θα διατεθεί για το 5G.
Όπως είχε γράψει το Capital.gr (https://www.capital.gr/oikonomia/3491504/kleidonoun-oi-upopsifioi-gia-to-5g ), οι συμμετέχοντες έχουν περιθώριο για την υποβολή ενστάσεων έως την 3η Νοεμβρίου. Η ΕΕΤΤ θα πρέπει να έχει απαντήσει επί των ενστάσεων και να ανακοινώσει τον οριστικό κατάλογο προεπιλογής μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.
Από τη στιγμή που οι υποψήφιοι θα είναι τρεις και εφόσον διατεθούν όλες οι διαθέσιμες άδειες τα συνολικά έσοδα από τη δημοπρασία, με βάση τις τιμές εκκίνησης, θα διαμορφωθεί σε περίπου 367 εκατ. ευρώ.
Οι πάροχοι έχουν την επιλογή να καταβάλουν ολόκληρο το τίμημα μέσα σε 10 ημέρες από τη δημοπρασία ή να πληρώσουν το 30% και το υπόλοιπο 70% σε εννέα ετήσιες δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2024.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 25% των εσόδων από τη δημοπρασία θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του fund Φαιστός, το οποίο θα χρηματοδοτήσει νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών 5G. Το υπόλοιπο 75% θα αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
Σημειώνεται ακόμη πως οι πάροχοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις προεργασίες και η εμπορική λειτουργία των πρώτων δικτύων 5G στη χώρα μας αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Προβλέπεται ακόμα πως μέσα στα πρώτα τρία χρόνια τα δίκτυα 5G θα καλύπτουν το 60% του πληθυσμού της χώρας και στα έξι χρόνια το 94%.
Η στρατηγική για το 5G
Στο μεταξύ τη Δευτέρα πρόκειται να παρουσιαστεί από την EY η μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη στρατηγική του 5G στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μελέτη αποτυπώνεται πώς το 5G θα μπορέσει να λειτουργήσει ως επιταχυντής για την ελληνική οικονομία δίνοντας πάνω από 10 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας την ερχόμενη δεκαετία.