Την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζήτησε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, καλώντας τους πολιτικούς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ώστε να χαράξουν εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Μιλώντας στην εκδήλωση του Money Show, o κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι, μεσούσης της κρίσης, η συναίνεση μεταξύ των πολιτικών είναι αναγκαία, γιατί τα πάντα σήμερα εξαρτώνται από την κρατική παρέμβαση.
Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι, παγκοσμίως, δεν υπάρχει συντονισμός δράσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης και ο καθένας κάνει «ό,τι θέλει».
«Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική οικονομία βρίσκεται πιο αδύναμη από ποτέ. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχουν γίνει εγκληματικά λάθη και, ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία κρέμεται σήμερα από μια κλωστή […] Το κράτος των Αθηνών εδώ και 12 χρόνια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα και μας έχει παραδώσει ανοχύρωτους στην κρίση», υπογράμμισε.
Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και πάλι στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι, αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, τότε μετά την εφαρμογή του «πακέτου», το χρέος τους θα έχει φτάσει στο 35% του ΑΕΠ, έναντι 20% σήμερα.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι τράπεζες που θα πάρουν τα κρατικά λεφτά θα υποστούν ένα είδος μερικής κρατικοποίησης», ενώ πρόσθεσε ότι η δική του τράπεζα δεν έχει ανάγκη τα κονδύλια του πακέτου, αφού «οι μέτοχοί της είναι γνήσιοι καπιταλιστές και όχι καπιταλιστές γιαλαντζί, που, όταν δουν τα δύσκολα, φωνάζουν τους φορολογούμενους να τους σώσουν».
Απαντώντας σε ερώτηση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, σχετικά με το γιατί κάνει διαρκώς δημόσιες τοποθετήσεις, ο κ. Βγενόπουλος απάντησε: «Μιλάω, γιατί δεν είμαι πολιτικός και δεν θα γίνω ποτέ ανταγωνιστής των πολιτικών. Δεν μπορώ να ακούω κάθε φορά ότι πάω να φτιάξω κόμμα ή να γίνω Μπερλουσκόνι.»
Κατά τον ίδιο, πρόκειται για την τελευταία δημόσια εμφάνισή του, ενώπιον ακροατηρίου όπως το σημερινό.