Η ηχηρή καταδίκη της Χρυσής Αυγής έρχεται το μεσημέρι της Τετάρτης με την εκφώνηση των ποινών που θα επιβάλει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο, 16 πρώην βουλευτές και τον νυν ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό, που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Ύστερα από τέσσερις συνεδριάσεις, το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση επί των ποινών για τους συνολικά 57 καταδικασθέντες, οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είτε εντάχθηκαν στην εγκληματική οργάνωση είτε ακολούθησαν το «άρμα» της, συμμετέχοντας σε αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν στη χώρα μας, από το 2008 έως το 2013.
Η πιο κρίσιμη ώρα της απόφασης έφτασε. Στις 12 το μεσημέρι η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη θα εκφωνήσει τον μακρύ κατάλογο των καταδικασμένων πρώην βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής μαζί με τις ποινές που τους επιβλήθηκαν. Αν και απόντες οι περισσότεροι, θα χρειαστεί να μάθουν από τους συνηγόρους τους ή και τα ΜΜΕ την απόφαση των δικαστών που ενδέχεται να τους οδηγήσει ακόμα και στη φυλακή.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, βρίσκεται πια ένα βήμα πριν την επιστροφή του στη φυλακή μετά και την πρόταση της εισαγγελέως να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του αντιφασίστα μουσικού.
Με βαριές ποινές όμως απειλούνται και άλλοι καταδικασθέντες οι οποίοι επίσης κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη φυλακή. Ανάμεσά τους και ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι επτά καταδικασμένοι πρώην βουλευτές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι, αν και απόντες από το δικαστήριο, θα δώσουν διά των συνηγόρων τους την ύστατη μάχη να αποφύγουν τη φυλακή, κερδίζοντας ανασταλτική δύναμη στην έφεσή τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως το βλέμμα τους είναι ήδη στραμμένο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο ετοιμάζονται να προσφύγουν, προβάλλοντας τους ίδιους λόγους που επικαλέστηκαν και στην αίτηση εξαίρεσης των δικαστών που υπέβαλαν, μετά την απόφαση επί των ελαφρυντικών, χωρίς όμως επιτυχία.
Νομικοί κύκλοι ωστόσο θεωρούν «πρόκριμμα» για την τύχη των πρώην βουλευτών τη μη αναγνώριση στο πρόσωπό τους κάποιου εκ των ελαφρυντικών που με επιμονή αιτήθηκαν οι συνήγοροί τους. Ακόμη μάλιστα και η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, που δεν έκρυψε τη θετική στάση της απέναντι στους καταδικασθέντες, πρότεινε για αυτούς ποινές κάθειρξης 13 ετών, λίγο χαμηλότερες δηλαδή από «ταβάνι» των 15 ετών που προβλέπεται για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το δικαστήριο με την απόφασή του ως προς τις ποινές θα «διαβαθμίζει» τον ρόλο και τη δράση των καταδικασθέντων στην εγκληματική πορεία της οργάνωσης.
Αμέσως μετά την απόφαση για τις ποινές, το δικαστήριο θα προχωρήσει στις συγχωνεύσεις τους και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο κύκλος των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης για τη διεκδίκηση της αναστολής ή του ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση. Από τη διάρκεια των αγορεύσεών τους θα εξαρτηθεί και το πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση αυτή του δικαστηρίου που θα κρίνει ποιοι και πόσοι θα παραμείνουν ελεύθεροι ή θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή.