Στοιχεία για τη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς χθες έληξε η σχετική προθεσμία. Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, στη διόρθωση των τετραγωνικών των ακινήτων τους προχώρησαν 2,6 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι δήλωσαν συνολικά 60 εκατομμύρια επιπλέον τετραγωνικά μέτρα.

Με τον τρόπο αυτό, είπε ο υπουργός, οι ιδιοκτήτες που έκαναν τις δηλώσεις γλίτωσαν από τέλη και πρόστιμα, συνολικά, περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ με τις δηλώσεις των επιπλέον τετραγωνικών, το κράτος διασφαλίζει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάθε χρόνο, ένα ποσό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί από τους δήμους είτε για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες είτε για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, ανάλογα με την επιλογή κάθε δημοτικής Αρχής. «Μια παθογένεια δεκαετιών λύθηκε με αυτόν τον τρόπο. Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν το κράτος και το κράτος εμπιστεύθηκε τους πολίτες» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στις προσλήψεις στο Δημόσιο ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι, χθες, για πρώτη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο, σε εφαρμογή του νόμου για το «Επιτελικό Κράτος», προχώρησε σε συνολικό προγραμματισμό προσλήψεων για την επόμενη χρονιά. Θα προσληφθούν 8.620 υπάλληλοι το 2021, με προτεραιότητα στην Υγεία, στην Ασφάλεια, στην Παιδεία, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Μπαίνει τάξη, με αυτόν τον τρόπο, στις διαδικασίες των προσλήψεων. Υπάρχει, πλέον, ένας ετήσιος προγραμματισμός ο οποίος ικανοποιεί κοινωνικές ανάγκες και στηρίζεται στο σωστό δημοσιονομικό πλαίσιο, γιατί συνεχίζουμε να τηρούμε την αρχή 1:1» πρόσθεσε.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, που συζητείται από σήμερα στη Βουλή, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι με τη νέα ρύθμιση διασφαλίζεται η χορήγηση της ιθαγένειας στους αλλοδαπούς αλλογενείς με διαφανή τρόπο και γρηγορότερα, με γραπτές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου, όπου οι εξεταζόμενοι θα αποδεικνύουν ότι είναι γνώστες της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας και των θεσμών της χώρας μας.

Αναφερόμενος στις καταλήψεις σχολείων αναγνώρισε το δικαίωμα των παιδιών να διεκδικούν κάτι καλύτερο και τα αιτήματά τους. Επισήμανε, ωστόσο, ότι «το να κρατάς το σχολείο σου κλειστό δεν βοηθά να διεκδικήσεις αυτά που θέλεις. Δεν βοηθά να πάρεις καλύτερη γνώση σε πιο ασφαλείς συνθήκες». Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τα παιδιά να κάνουν διάλογο με λογική και τόνισε: «Το χειρότερο σχολείο είναι το κλειστό σχολείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Με τον διάλογο και τη συζήτηση μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, γιατί υπάρχει καλή διάθεση από όλους. Και από την κυβέρνηση και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ασφαλώς, θέλω να πιστεύω, και από τα παιδιά και από τους δασκάλους τους και τους γονείς. Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με τις καταλήψεις. Πρέπει να υπάρχει μέτρο και λογική στη συμπεριφορά όλων μας».

Ακόμα θύμισε την ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς με την πανδημία, υπογράμμισε ότι φέτος τα σχολεία έχουν περισσότερους εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας και επισήμανε ότι «από όλους πρέπει να υπάρχει πνεύμα συνεργασίας για να τα καταφέρουμε. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με διάλογο. Τα κλειστά σχολεία πλήττουν πολύ περισσότερο τα παιδιά των φτωχών και αδύναμων οικογενειών. Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιεί κανείς κινητοποιήσεις των παιδιών για κομματικούς λόγους».

Υπενθύμισε ότι για τη φετινή χρονιά δόθηκαν από το Κράτος περίπου 30 εκατ. ευρώ περισσότερα από άλλες χρονιές για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Προσλήφθηκαν 9.474 υπάλληλοι καθαριότητας από τους οποίους οι 5.000, δηλαδή 1.500 περισσότεροι από πέρυσι, είναι πλήρους απασχόλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης