Θετικά εκφράστηκε η πλειοψηφία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στο νομοσχέδιο με τίτλο «Τροποποίηση του ν. 4557/2018 (Α ́139) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας – Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/843 (L 156) και του άρθρου 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2177 (L 334)».

Σύμφωνα με τον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών, το νομοσχέδιο αποτελεί μία ακόμα πρωτοβουλία της κυβέρνησης που έχει ληφθεί το τελευταίο εξάμηνο στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας, και μάλιστα εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση «αναβάθμισε και εκσυγχρόνισε το θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά, θέσπισε το πλαίσιο των μικροχρηματοδοτήσεων/μικροπιστώσεων, προώθησε φορολογικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, εισήγαγε ένα νέο επιτυχημένο -εκ του αποτελέσματος- πρόγραμμα για δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς επιπτώσεις του κορωνοϊού, και σήμερα προχωρά σε μία ακόμα πρωτοβουλία, προωθώντας την περαιτέρω ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος είπε ότι έχει επιφυλάξεις αλλά η σχετική οδηγία αναβαθμίζει και αυστηροποιεί τον υπάρχοντα ν.4557/2018, «που είχε ψηφιστεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να προσέξουμε ώστε «να προσαρμοστούν οι οδηγίες και να ενσωματωθούν στο ελληνικό κράτος δικαίου με τέτοιο τρόπο που να μη δημιουργούν προβλήματα δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Μ. Κατρίνης, είπε ότι το σχέδιο νόμου συνιστά ένα θετικό βήμα, ενώ η αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι καταψηφίζει καθώς το νομοσχέδιο επεκτείνει διατάξεις που αντιμετωπίζουν σωματεία, λαϊκές οργανώσεις και κόμματα ως εν δυνάμει ύποπτες οντότητες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος είπε ότι το νομοσχέδιο θα επιβαρύνει, απλώς, τις δραστηριότητες των ιδρυμάτων κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα με τη γραφειοκρατία. Τέλος, ο αγορητής του ΜέΡΑ25 Γ. Λογιάδης εξέφρασε την επιφύλαξη του κόμματός του και σημείωσε ότι η νομοθεσία δεν αρκεί εάν δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλείνοντας τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός αναφέρθηκε στην προωθούμενη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών της ΕΕ απέναντι στο «μαύρο χρήμα»: Καθοδηγούμαστε αρκετά γρήγορα στη δημιουργία μιας Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αρχής, η οποία θα αντιμετωπίσει σε συστημικό επίπεδο τα θέματα του ξεπλύματος χρήματος. Επισήμανε μάλιστα ότι κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τη δημιουργία αυτής της Ευρωπαϊκής Αρχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης