Τεράστια απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους αποτελεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας με άνισο τρόπο στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και του Εθνικού Κέντρου για την Ατμοσφαιρική Έρευνα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση των νερών και στις αλλαγές στη μορφή κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας, ενώ το φαινόμενο καθιστά επισφαλή τη ζωή στο Μπαγκλαντές, την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα.
Κατά την ομιλία του μετά την παραλαβή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης τον περασμένο χρόνο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση που ο κόσμος δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, «θα αντιμετωπίσουμε περισσότερη ξηρασία, πείνα και μαζικό εκτοπισμό που θα πυροδοτήσει περισσότερες συγκρούσεις για δεκαετίες».
Η έρευνα υποστηρίζει επιπλέον ότι η υψηλότερη στάθμη της θάλασσας μπορεί να επιτείνει τις πλημμύρες εξαιτίας των μουσώνων και να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τις σοδειές, τα σπίτια και τις περιουσίες, ενώ οι επιστήμονες συνέστησαν να υπάρξει μέριμνα για να κατανοηθούν καλύτερα οι αλλαγές και να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός αξιολόγησης κινδύνου.
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε για την έρευνά της τα δεδομένα από δορυφόρο και κλιματικά μοντέλα από υπολογιστή για να κατασκευάσει την εικόνα της αύξησης της θαλάσσιας στάθμης στον Ινδικό Ωκεανό από τη δεκαετία του ’60.
Διαπίστωσαν ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας παρατηρείται έντονα στον Κόλπο της Βεγγάλης, την Αραβική Θάλασσα, τη Σρι Λάνκα, τη Σουμάτρα και την Ιάβα και ότι σε αυτές τις περιοχές μπορεί να καταγραφεί μεγαλύτερη αύξηση της στάθμης της θάλασσας σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.