Ξεκινά σήμερα 28 Σεπτεμβρίου η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου και, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας, η χώρα μας εξασφάλισε 4.200.000 δόσεις για το 2020.
Σε ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας για το εμβόλιο, το οποίο θα αρχίσει να χορηγείται στις 15 Οκτωβρίου, επισήμανε ότι βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού σε συνδυασμό με την ατομική υγιεινή.
Όπως είπε ο υπουργός, φέτος τα αντιγριπικά εμβόλια θα είναι αυξημένα κατά 1,2 εκατομμύρια ενώ, για μια ακόμη φορά συνέστησε σε όλους να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό.
«Θεωρούμε ότι χρειάζεται μία πανστρατιά κοινωνικής ευθύνης για να προστατεύσουμε αυτές τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι κινδυνεύουν κατά κύριο λόγο από το ιό της γρίπης και είναι ηθικό καθήκον μας να τους βοηθάμε. Είναι άτομα με χρόνια νοσήματα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και να εμφανίσουν και επιπλοκές.
Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Βεβαίως, μαζί με τη σημαντική και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους, όπως κυρίως είναι η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, η αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια, η αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η αποφυγή του συγχρωτισμού.
Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, φέτος ο πλανήτης συγκλονίζεται από μία πανδημία, ένα τεράστιο θέμα Δημόσιας Υγείας. Πρέπει όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα, σοβαρότητα και μέριμνα για τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν ή που δεν μπορούν», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου ζήτησε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι οι προσδοκίες θέλουν να ξεπεράσει το 75% το ποσοστό εμβολιασμών στο υγειονομικό προσωπικό, ενώ παράλληλα αναμένονται ισχυρά δεδομένα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Σχετικά με τον εμβολιασμό στα παιδιά, όπου υπήρξαν «διαφορετικές προσεγγίσεις», η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι ισχύουν οι ίδιες συστάσεις με τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες.
Εκτός από τα ανήλικα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, εμβολιάζονται τα υγιή όταν «στο περιβάλλον τους υπάρχει βρέφος κάτω των 6 μηνών η άλλο άτομο αυξημένου κινδύνου το οποίο δεν μπορεί να εμβολιαστεί».
Προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου ζήτησε και η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι οι προσδοκίες θέλουν να ξεπεράσει το 75% το ποσοστό εμβολιασμών στο υγειονομικό προσωπικό, ενώ παράλληλα αναμένονται ισχυρά δεδομένα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Η ίδια παράλληλα διευκρίνισε ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει από τον κορωνοϊό. «Είναι λανθασμένη η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί» είπε χαρακτηριστικά. Η κ. Θεοδωρίδου επίσης ανέφερε ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και ότι «ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας».
Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μέσα Οκτωβρίου
Για την ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς λόγω πανδημίας μίλησαν κατά την ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό όλοι οι συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας και υπογράμμισαν τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που θα πρέπει να τηρηθεί και ο εμβολιασμός να ξεκινήσει μέσα Οκτωβρίου, καθώς η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας ξεκινάει από το Δεκέμβριο, ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε, ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και ότι ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας. Προσέθεσε ότι σε κανένα μέρος του κόσμου, η συνύπαρξη του κορωνοϊού με τη γρίπη, δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών. Η κ.Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που εφαρμόζεται φέτος θα δώσει στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας, καθώς και για τις ομάδες που εμβολιάζονται».
Η ιχνηλάτηση των εμβολίων προκειμένου να υπάρχει εικόνα αποτελεσματικότητας τους και ο έλεγχος των ποσοτήτων για να μην λείψουν από ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη είναι η δύο στόχοι της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς. Είπε, ότι φέτος υπήρξε έγκαιρος προγραμματισμός προμήθειας των εμβολίων και αναφέρθηκε στη συμβολή των 11.000 φαρμακοποιών στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Ο εμβολιασμός για τη γρίπη είναι ασφαλής και δεν χρειάζεται τεστ covid-19 για να κάνει κάποιος το εμβόλιο για την γρίπη ανέφερε ο γγ του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου.
Τέλος, η καθηγήτρια Μαρία Τσολιά έδωσε έμφαση στον εμβολιασμό των επαγγελματικών υγείας καθώς η χώρα μας εμφανίζει από τα χαμηλότερα ποσοστά.
Ποιοι έχουν προτεραιότητα
Με βάση και τις φετινές οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν θα πρέπει να παραλείψουν να κάνουν το εμβόλιο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Οι ομάδες αυτές είναι:
– Ηλικία > 60 ετών
– Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
– Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
– Μεταμόσχευση οργάνων
– Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
– Χρόνια νεφροπάθεια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
– Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες
-Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου
– Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων κ.λπ.
– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών
– Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωικής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
Με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή το εμβόλιο
Μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή θα χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο, η συνταγογράφηση του οποίου ξεκινάει τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε νωρίτερα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα ανεπάρκειας των εμβολίων, καθώς φέτος έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον 1,1 εκατ. δόσεις εμβολίων ενάντια στη γρίπη σε σχέση με πέρυσι, όπου και πάλι το Υπουργείο Υγείας είχε προμηθευτεί 1 εκατ. επιπλέον δόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
«Θα υπάρχει μια διαθεσιμότητα 4,2 εκατ. δόσεων εμβολίων που είναι επαρκές νούμερο προκειμένου να χτίσουμε το τείχος ανοσίας» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Επανέλαβε τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «όπου φέτος θα πρέπει να την κάνουμε πράξη λόγω των ειδικών συνθηκών. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς η γρίπη στη χώρα μας ξεκινάει από τον Δεκέμβριο και μετά και παραμένει μέχρι τον Απρίλιο Άρα όσο πιο αργά εμβολιαστούμε τόσο πιο εύκολο θα είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Υγείας για τη διάθεση κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 με ισχύ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ο κ. Κοντοζαμάνης υπενθύμισε ότι υπήρχε ανάλογη ΚΥΑ και στην πρώτη περίοδο της πανδημίας η ισχύς της οποίας κάποια στιγμή έληξε και το καλοκαίρι δεν χρειάστηκε να επεκταθεί.
Στην παρούσα φάση και προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυξημένες ανάγκες ενεργοποιείται και πάλι. Ωστόσο επειδή οι ΠΝΠ που έχουν κυρωθεί με νόμο στη Βουλή δίνουν τη δυνατότητα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, τις επόμενες ημέρες έρχεται νέα διάταξη όπου η ισχύς της ΚΥΑ θα παραταθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά το περιεχόμενο της ΚΥΑ, ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι αφορά τον τρόπο αποζημίωσης των κλινών που θα διαθέσει ο ιδιωτικός τομέας ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχει το σύστημα υγείας και τη διαθεσιμότητα. Είπε μάλιστα ότι όλα τα χρόνια το δημόσιο μέσω του ΕΟΠΥΥ συμβάλλεται με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να έχει στη διάθεση του επιπλέον κλίνες στις ΜΕΘ.