Ζήσης Ψάλλας

Μέσα από επιδημιολογικές αναλύσεις, εργαστηριακά πειράματα και υπερσύγχρονα μεταγονιδιωματικά και μεταβολικά εργαλεία, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE) στην Ελβετία παρατήρησε ότι η έκθεση σε θερμότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (π.χ. 34 ° C) αυξάνει την αντοχή των οστών, αποτρέποντας παράλληλα την απώλεια της οστικής πυκνότητας, ένα χαρακτηριστικό της οστεοπόρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Aυτό το φαινόμενο συνδέεται με μια αλλαγή στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου που προκαλείται από τη θερμότητα. Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν το μικροβίωμα ποντικών που ζούσαν σε ζεστό περιβάλλον σε ποντίκια που έπασχαν από οστεοπόρωση. Μετά τη μεταμόσχευση, τα οστά των ποντικιών έγιναν ισχυρότερα και πυκνότερα.

«Σε ένα πείραμα, τοποθετήσαμε νεογέννητα ποντίκια σε θερμοκρασία 34°C, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το θερμικό σοκ που σχετίζεται με τη γέννησή τους. Διαπιστώσαμε ότι απέκτησαν μακρύτερα και ισχυρότερα οστά, επιβεβαιώνοντας ότι η ανάπτυξη των οστών επηρεάζεται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος» ανέφερε ο Mirko Trajkovski, καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Μεταβολισμού των Κυττάρων και στο Κέντρο Διαβήτη της Ιατρικής Σχολής της UNIGE, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά τι γίνεται με την ενηλικίωση; Τοποθετώντας πολλές ομάδες ενήλικων ποντικών σε ένα ζεστό περιβάλλον, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, ενώ το μέγεθος των οστών παρέμεινε αμετάβλητο, η δύναμη και η πυκνότητα τους βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Το απλό γεγονός της θέρμανσης του περιβάλλοντος διαβίωσης των ποντικών τους προστάτευσε από την οστική απώλεια.

Τι γίνεται με τα ανθρώπινα όντα; Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία, το γεωγραφικό πλάτος, την κατανάλωση ασβεστίου και τα επίπεδα βιταμίνης D. Διαπίστωσε ότι όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο λιγότερα κατάγματα ισχίου καταγράφονται -μία από τις κύριες συνέπειες της οστεοπόρωσης- ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες.

Εξειδικευμένοι στο μικροβίωμα, οι επιστήμονες της Γενεύης ήθελαν να κατανοήσουν τον ρόλο του σε αυτές τις μεταβολικές τροποποιήσεις. Για αυτόν τον σκοπό, μεταμόσχευσαν το μικροβίωμα ποντικιών που ζούσαν σε περιβάλλον 34°C σε ποντίκια με οστεοπόρωση, των οποίων η ποιότητα των οστών βελτιώθηκε γρήγορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism, καθιστούν δυνατή μια καινοτόμα παρέμβαση για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης