Την εκτίμηση ότι «το νέο ΕΣΠΑ με την εθνική συμμετοχή θα φτάσει στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τα 21 δισεκατομμύρια την τρέχουσα προγραμματική περίοδο» εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, επικαλούμενος το τεχνικό δελτίο που έδωσε η Κομισιόν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum, ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε ότι τα ποσά αυτά θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε με την αρχή της πανδημίας ένα πλέγμα δράσεων, προγραμμάτων και παρεμβάσεων ώστε να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τριάντα χιλιάδες επιχειρήσεις με 450 χιλιάδες εργαζόμενους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου των υφιστάμενων επιχειρήσεων, ύψους 350 εκ. ευρώ. Επίσης, στις δύο πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύθηκαν 150.000 επιχειρήσεις με μέσο όρο επιδότησης 13.000 ευρώ ενώ με τις επόμενες φάσεις ο αριθμός των επιχειρήσεων θα διπλασιαστεί. Το μέτρο κόστισε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων το ένα προέρχεται από το ΕΣΠΑ. «Επιπλέον αλλάξαμε το υπάρχον ΤΕΠΙΧ και το κάναμε δάνεια κεφαλαίου κίνησης και από εκεί 12.000 επιχειρήσεις έλαβαν δάνειο με μέσο όρο δανείου 140.000 ευρώ. Σχεδιάζουμε και την τρίτη φάση για ακόμη 6.000 επιχειρήσεις και 850 εκ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξ ολοκλήρου από πόρους του ΕΣΠΑ. Παράλληλα το εγγυοδοτικό βρίσκεται σε εξέλιξη και 6.000 επιχειρήσεις έλαβαν δανειοδότηση» τόνισε ο κ. Τσακίρης και εκτίμησε ότι «ως το τέλος του 2020 θα έχουν διοχετευτεί στην αγορά περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ». Προανήγγειλε, άλλωστε, τη δημιουργία μόνιμων εγγυοδοτικών μηχανισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ανάγκη υλοποίησης της πράσινης μετάβασης, της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και της αναβάθμισης των υπηρεσιών του δημοσίου υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης. Στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ρευστότητας ως πρόβλημα των ίδιων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι ως πρόβλημα των εργαλείων χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος και των δημόσιων πολιτικών. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει μια επιθετική ατζέντα μείωσης των κόκκινων δανείων εν μέσω ύφεσης και υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης σήμερα θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με κάθε μέσο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και χαμηλά επίπεδα απορροφητικότητας ενώ σχολίασε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στη στόχευση του προγράμματος και τη διοχέτευση πόρων στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας που θα ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη.

Την θέση ότι το κράτος και το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη της οικονομίας για ρευστότητα από την αρχή της πανδημίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργος Χατζηνικολάου. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χάρη στη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα διοχέτευσε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία με τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ φάση 3 και το εγγυοδοτικό. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να διπλασιαστεί το επίπεδο επενδύσεων από το 12% του ΑΕΠ στο 24%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την άποψη ότι κυρίαρχο θέμα στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ πρέπει να είναι η περιφερειακή ανάπτυξη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χάρης Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό ενός επενδυτικού προγράμματος με στόχο να δοθούν κίνητρα στην αγορά για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την στόχευση των ενισχύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που ασχολούνται με την καινοτομία, επιβεβαίωσε και η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης