Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 13% των θανάτων συνδέονται με τη ρύπανση, αναφέρει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (AEE), σύμφωνα με την οποία η τρέχουσα υγειονομική κρίση είναι ένα σινιάλο που πρέπει να επιταχύνει τη συνειδητοποίηση της σχέσης ανάμεσα στο περιβάλλον και την υγεία.

«Η εμφάνιση αυτών των ζωονοσογόνων παραγόντων (όπως στην περίπτωση της Covid-19) συνδέεται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και με τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα στο διατροφικό σύστημα» υποστηρίζεται στη μελέτη, στην οποία υπογραμμίζεται πως οι Ευρωπαίοι είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε περιβαλλοντικούς κινδύνους: ατμοσφαιρική ρύπανση -η οποία, παρόλο που έχει σαφώς μειωθεί, παραμένει ο πρώτος παράγοντας θνησιμότητας-, ηχητική ρύπανση και ρύπανση από χημικά προϊόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 27 χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 630.000 θάνατοι μπορούσαν να αποδοθούν άμεσα ή έμμεσα το 2012 στη ρύπανση του περιβάλλοντος, αναφέρεται στην έκθεση, η οποία αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη δυτική και την ανατολική Ευρώπη και ανάλογα με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Έτσι πρώτη έρχεται η Ρουμανία, στην οποία σχεδόν ένας θάνατος στους πέντε συνδέεται με τη ρύπανση, ενώ οι καλύτεροι μαθητές, η Σουηδία και η Δανία, καταγράφουν από την ίδια αιτία έναν θάνατο στους δέκα.

Οι θάνατοι αυτοί συνδέονται κυρίως με καρκίνους, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες και «οι νεκροί αυτοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν εξαλείφαμε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που είναι κακοί για την υγεία» υπογραμμίζει η AEE.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πιο φτωχοί είναι δυσανάλογα εκτεθειμένοι στη ρύπανση και στις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, περιλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα και ακραίου ψύχους. Αυτό συνδέεται με τα μέρη στα οποία ζουν, εργάζονται και πηγαίνουν σχολείο, συχνά σε κοινωνικά υποβαθμισμένες ζώνες και σε συνοικίες στην περιφέρεια μεγάλων κυκλοφοριακών αξόνων» επισημαίνεται στην έκθεση.

Ένα θετικό σημείο για το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι η ποιότητα του νερού, «εξαιρετική» σε πάνω από το 85% των περιπτώσεων για το κολύμπι. Όσον αφορά το πόσιμο νερό, 74% των ζωνών υπογείων υδάτων βρίσκονται σε «καλή χημική κατάσταση».

Σύμφωνα με την υπηρεσία, για τη βελτίωση της υγείας και του περιβάλλοντος στην Ευρώπη πρέπει να αναπτυχθούν οι χώροι πρασίνου, οι οποίοι αποτελούν χώρους σωματικής δραστηριότητας, ξεκούρασης, αλλά και κοινωνικής ολοκλήρωσης και «δροσίζουν τις πόλεις στη διάρκεια των καυσώνων, μετριάζουν τις πλημμύρες, μειώνουν την ηχητική ρύπανση και στηρίζουν την αστική βιοποικιλότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου πάρκα και κήποι αποδείχθηκαν πολύτιμοι για την ψυχική υγεία και την ευεξία στη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η μείωση της οδικής κυκλοφορίας, ο περιορισμός στην κατανάλωση κρέατος και η απόσυρση επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων λύσεων τις οποίες προτείνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης