Για πρώτη φορά θα συναντηθούν σήμερα αξιωματικοί της Βόρειας Κορέας και του ΟΗΕ, για να συζητήσουν σχετικά με τη βύθιση, τον Μάρτιο, νοτιοκορεατικού πλοίου.

Ομάδα ερευνητών κατηγορεί τη Βόρεια Κορέα ότι εκτόξευσε τορπίλη κατά της νοτιοκορεατικής κορβέτας Cheonan, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 46 ναύτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την Παρασκευή την επίθεση, αλλά δεν κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα γι’ αυτήν. Η Βόρεια Κορέα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και κατηγορεί τη Νότια ότι την επινόησε για πολιτικούς σκοπούς.

Αρχικά η Βόρεια Κορέα απέρριψε την έκκληση της Διοίκησης του ΟΗΕ για συνομιλίες για τον εάν παραβιάσθηκε η συμφωνία εκεχειρίας με την οποία τερματίσθηκε ο κορεατικός πόλεμος του 1950-53. Στη συνέχεια όμως, άλλαξε στάση και δέχθηκε να συμμετάσχει στη συνάντηση, μετά την απόρριψη από τη Σεούλ της πρότασής της να στείλει ομάδα στρατιωτών για να επιθεωρήσει το βυθισμένο πλοίο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στο χωριό Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η εκεχειρία και αποτελεί στρατιωτικό σύνορο ανάμεσα στις δύο Κορέες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης