H πτώση του τουρισμού στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου είναι πιθανόν να διαρκέσει και πέραν του 2020, αλλά το αξιόχρεό τους είναι ανθεκτικό, χάρη στην προσαρμογή που έκαναν τα τελευταία χρόνια και τη σημαντική στήριξη από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

O οίκος σημειώνει ότι περισσότερο εκτεθειμένες από τις ευρωπαϊκές χώρες στην πτώση του τουρισμού -λόγω της σημασίας του τομέα στις οικονομίες τους- είναι η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Κροατία και η Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O οίκος σημειώνει ότι περισσότερο εκτεθειμένες από τις ευρωπαϊκές χώρες στην πτώση του τουρισμού - λόγω της σημασίας του τομέα στις οικονομίες τους - είναι η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Κροατία και η Ιταλία

«Η ζήτηση για τον τουρισμό θα παραμείνει αδύναμη και πέρα από την ταξιδιωτική περίοδο του 2020. Παρά την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η συνεχιζόμενη ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια, οι κανόνες της καραντίνας και η οικονομική ύφεση λόγω της κρίσης σημαίνουν ότι η τρέχουσα πτώση είναι όλο και περισσότερο πιθανό να διαρκέσει και μετά την περίοδο του καλοκαιριού του 2020» υπογραμμίζει ο Moody’s, ενώ προσθέτει ότι το υψηλό ποσοστό οδικών αφίξεων τουριστών στην Κροατία και το σχετικά υψηλό ποσοστό εγχώριου τουρισμού περιορίζουν τους κινδύνους για την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι το πλήγμα στον τουρισμό έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στην απασχόληση, το δημόσιο χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των παραπάνω χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσθέτει, ωστόσο, ότι η ενίσχυση του πιστοληπτικού προφίλ τους μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης διατηρείται.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν αλλάξει οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών αυτών μετά την έναρξη της πανδημίας και γιατί διατηρήσαμε τις θετικές προοπτικές για την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Κροατία» σημειώνει. Για παράδειγμα, προσθέτει, πολλές από αυτές τις χώρες εισήλθαν στην πανδημία έχοντας επιτύχει πολύ σημαντικές μειώσεις στα διαρθρωτικά δημοσιονομικά ελλείμματά τους, «κάτι που τις φέρνει σε καλή θέση να αντιστρέψουν, έγκαιρα, τουλάχιστον ορισμένες από τις αυξήσεις χρέους λόγω του κορωνοϊού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον η παρατεταμένη περίοδος χαλαρής νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη θα αποτρέψει μία σημαντική επιδείνωση στη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους τα επόμενα χρόνια παρά την αύξηση του βάρους του.

Αν και οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να κάνουν και άλλα για να ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική τους, η νέα ισορροπία που πέτυχαν πολλές από τις οικονομίες αυτές μετά την κρίση ήταν σημαντική, επισημαίνει ο οίκος, ενώ προσθέτει ότι πολλή δουλειά μένει να γίνει για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου στην Ευρώπη.

Σταϊκούρας: Η διάρκεια της κρίσης θα καθορίσει τον χρόνο εφαρμογής μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης

«Κινούμαστε σε δύο άξονες, με παροδικές και μόνιμες πολιτικές τις οποίες θα υλοποιήσουμε ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς για το αν αντέχει ο Προϋπολογισμός μειώσεις φόρων, αλλά και αν μπορούν να αντέξουν η κοινωνία και οικονομία χωρίς μεγάλες μειώσεις φόρων και εισφορών, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «προσδοκούμε το ταχύτερο δυνατόν να κλείσει αυτή η παρένθεση» των μέτρων στήριξης για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση εισφορών και φόρων.

Είπε ακόμα ότι στο μεσοδιάστημα θα εφαρμόζονται προσωρινά μέτρα, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και σε άλλα προϊόντα.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι στη ΔΕΘ και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπωθούν παρεμβάσεις σε δύο άξονες: παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα έχουν παροδικό και παρεμβάσεις με μόνιμο χαρακτήρα. Διευκρίνισε δε ότι το πότε θα υλοποιηθούν οι μόνιμες παρεμβάσεις θα εξαρτηθεί από το τέλος της υγειονομικής χρήσης και εξήγησε ότι αλλιώς προγραμματίζεται η πολιτική αν ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση σε πέντε με έξι μήνες και αλλιώς αν παραταθεί χρονικά το πρόβλημα.

Ταύτιση θέσεων με Πατέλη

Ο υπ. Οικονομικών συντάχθηκε με την τοποθέτηση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, αναφορικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα, διευκρινίζοντας ότι είναι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ο συνδυασμός αναδιανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο συνταξιοδοτικό.

Ο Χρ. Σταϊκούρας είπε πως υπάρχει σαφής αναφορά στη συνέντευξη του κ. Πατέλη ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα θα είναι σταδιακή και επισήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει μείωση για τους σημερινούς συνταξιούχους.

Μίλησε για ένα σύστημα που θα έχει και αλληλεγγύη γενεών αλλά ταυτόχρονα και σεβασμό στους πόρους του κάθε πολίτη τους οποίους τοποθετεί στο ασφαλιστικό ταμείο έτσι ώστε να αισθάνεται ασφαλής πως θα έχει μία ικανοποιητική σύνταξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης