Σημαντικές ανακατατάξεις, οι οποίες αλλάζουν τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς, συντελούνται στον χάρτη των ελληνικών εξαγωγών, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ρουμανία κερδίζουν σταδιακά έδαφος, ενώ η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία υποχωρούν.
Την ίδια ώρα, οι ελληνικές εξαγωγές κόντρα στο αντίξοο περιβάλλον διατηρούν τη δυναμική τους, πετυχαίνοντας να συγκρατήσουν τις απώλειες από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, με αιχμή τα αγροτικά προϊόντα και τα χημικά είδη.
Μάλιστα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή, πέτυχαν -έστω και οριακά- να παραμείνουν σε θετικό έδαφος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η Γαλλία πέτυχε να αναρριχηθεί στην 5η θέση των κορυφαίων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο 36,2% στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Πέρα από παραδοσιακός σύμμαχος, ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή του στη χώρα μας, η Γαλλία κατακτά σταδιακά πρωταγωνιστικό ρόλο στο εξαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας.
Ψηλότερα αναρριχήθηκε και η Ισπανία, η οποία βρίσκεται πλέον στην 7η από την 9η θέση, ενώ και η Ρουμανία εισήλθε στην κορυφαία δεκάδα, καταλαμβάνοντας την 9η θέση. Κατά μία θέση ανέβηκε και η Βουλγαρία παρά την ελαφρά μείωση των εξαγωγών.
Την ίδια ώρα, αλματώδης αύξηση των ελληνικών εξαγωγών καταγράφηκε προς την Πολωνία (αναρριχήθηκε στη 14η θέση από την 21η), προς την Ιαπωνία (βρίσκεται πλέον στην 22η θέση από την 42η) και προς την Νότια Κορέα (στην 30η θέση από 50η), σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Πρόκειται για μια ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς αφορά τρεις εξαιρετικά δυναμικές αγορές με τεράστιες προοπτικές και περιθώρια ανάπτυξης.
Εξίσου ενθαρρυντική ήταν και η πορεία των ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία, η οποία παραμένει ισχυρός πόλος των ελληνικών εξαγωγών, διατηρώντας σταθερά τη δεύτερη θέση πίσω από την Ιταλία, η οποία παρά την πτώση κράτησε την πρωτοκαθεδρία.
Στον αντίποδα, μεγάλη μείωση σημειώθηκε προς την Τουρκία, η οποία υποχώρησε στην 6η θέση των κορυφαίων προορισμών από την 4η, που κατείχε το πρώτο εξάμηνο του 2019. Απώλειες δυο θέσεων κατέγραψαν οι ΗΠΑ, οι οποίες περιορίστηκαν στην 8η θέση, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στην 10η θέση από την 8η, που είχε μέχρι πρότινος. Επιπλέον σημαντική υποχώρηση εμφανίζεται στην κατάταξη για τον Λίβανο (13η θέση από 7η) και για τη Βραζιλία (76η θέση από 38η).