Ο διάλογος της Ρωσίας με το Ιράν έχει αναδειχθεί ένα από τα πλέον δυναμικά μέτωπα της διπλωματίας της Μόσχας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif επισκέφθηκε τη Μόσχα δύο φορές αυτό το καλοκαίρι -πρώτα τον Ιούνιο και μετά τον Ιούλιο- για να συζητήσει το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας, καθώς και τη συντονισμένη απάντηση στην αμερικανική εκστρατεία για επέκταση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στην Τεχεράνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, το ταξίδι του Ιρανού υπουργού Άμυνας Αμίρ Χατάμι στο Στρατιωτικό Φόρουμ Στρατού 2020, στις 23-29 Αυγούστου, δημιουργεί εικασίες σχετικά με τη Μόσχα και την Τεχεράνη που ενισχύουν τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μόλις λήξει το εμπάργκο όπλων του Ιράν στις 18 Οκτωβρίου.

Η αμερικανική πρόταση για παράταση των περιορισμών παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά απορρίφθηκε. Το αίτημα της Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει τον λεγόμενο μηχανισμό «snapback» για την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη φαίνεται επίσης απίθανο να αποφέρει αποτελέσματα.

Πριν από την επίσκεψη του Χατάμι, ο πρέσβης της Τεχεράνης στη Ρωσία, Καζέμ Τζαλίλι, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Telegram ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν «ενισχύεται μέρα με τη μέρα και σύντομα θα πρέπει να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη στρατιωτική-τεχνική εταιρική σχέση Ρωσίας-Ιράν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις διαπραγματεύσεις του Χατάμι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου, η ιρανική πρεσβεία στη Μόσχα αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης τους «που παρέχει το βάθος της στρατηγικής κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή».

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η άρση του εμπάργκο όπλων αποτελεί πρόκληση για τη στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν.

Η  φήμη ότι το Ιράν είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβει υπόψη η Ρωσία, έχει την προϋπόθεση ότι οποιεσδήποτε πωλήσεις αεροσκαφών ή πυραύλων και μαχητικά αεροσκάφη ή πολεμικά πλοία ενδέχεται να προκαλέσουν κατακραυγή μεταξύ των περιφερειακών φορέων και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, δεν είναι απαράδεκτο το Κρεμλίνο να εγκρίνει τις πωλήσεις επιθετικών όπλων στο Ιράν, αγνοώντας τις ανησυχίες για τη φήμη και ενδεχομένως να μετατρέψει τη Ρωσία πάλι σε πολιορκημένο φρούριο, αν και χωρίς τις παλιές σοβιετικές ιδεολογικές αποσκευές.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης