Όλες γνωρίζουμε πως η κατανάλωση λαχανικών σε καθημερινή βάση είναι επιτακτική ανάγκη για κάθε γυναίκα που θέλει να διατηρηθεί όμορφη και λεπτή, χωρίς να «παίζει» με την υγεία της. Μια σαλάτα με τα σωστά συστατικά μπορεί να σας δώσει εύκολα και γρήγορα τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να αναπληρώσει τη χαμένη του ενέργεια.

Όποιες και αν είναι οι προτιμήσεις σας, μην ξεχνάτε πως τα λαχανικά που επιλέγετε πρέπει να είναι πάντα φρέσκα και να συνοδεύονται από ελαιόλαδο, φέτα και ελιές. Είναι «κομμάτια» της μεσογειακής διατροφής που δεν θα πρέπει να λείπουν από καμία σαλάτα, γιατί έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντικαρκινική δράση και βοηθεί στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μην το παρακάνετε όμως, γιατί είναι εξίσου πλούσιο και σε θερμίδες! Μια κουταλιά της σούπας περιέχει 130- 150 θερμίδες. Αν μπορείτε βρείτε λάδι βιολογικής καλλιέργειας, προτιμήστε το για να αποφύγετε τα… αχρείαστα χημικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν χρησιμοποιείτε λάδι στη σαλάτα σας μην απορρίψετε τις ελιές. Η διατροφική ελιά περιέχει περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο από το λάδι και τριακόσιες φορές περισσότερη βιταμίνη Α!

Η ντομάτα είναι πολύ εύγευστη αλλά και… «αδυνατιστική»! Με μόνο 40 θερμίδες, ταιριάζει με όλα και μπορεί να καταναλωθεί με τη φλούδα ή όχι, χωρίς να χάσει τη θρεπτική της αξία. Έρευνες έχουν δείξει πως το λυκοπένιο  που περιέχει συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Οι διαιτολόγοι τη συστήνουν ανεπιφύλακτα για την αντιοξειδωτική της δράση, ενώ λένε πως καταπολεμά και την κυτταρίτιδα.

Το αγγούρι έχει ελάχιστες θερμίδες (περίπου 35 θερμίδες/μέτριο αγγούρι), αλλά και μικρή θρεπτική αξία. Ενυδατώνει όμως τον οργανισμό γιατί το βασικότερο συστατικό του είναι το νερό. Αν όμως θέλετε να κρατήσετε τις βιταμίνες Α και C που περιέχονται στη φλούδα του, καλύτερα να το καταναλώνεται χωρίς να την αφαιρείτε.

Το κρεμμυδάκι είναι πολύ αδικημένο λόγω του… «έντονου χαρακτήρα» του! Προτιμήστε το όμως, γιατί έχει αντισηπτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Κάνει πολύ καλό στην καρδιοαγγειακή λειτουργία και δίνει μόνο 65 θερμίδες το ένα!

Σχεδόν σε όλες τις σαλάτες ταιριάζει και η πιπεριά. Όλες ξέρετε πως δίνει άρωμα και γεύση όπου χρησιμοποιηθεί. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε, είναι πως έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C και δίνει πολύ λίγες θερμίδες. Μόνο 20- 25 η κάθε μια! 

Η φέτα φτιάχνεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Είναι μια νοστιμιά που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σαλάτα, γιατί είναι πλούσια σε ασβέστιο και σας προφυλάσσει από την οστεοπόρωση. Μην υπερβάλλετε όμως. Πενήντα γραμμάρια είναι αρκετά και σας δίνουν περίπου120 θερμίδες.

Συμπληρώστε τη σαλάτα σας με ό,τι σας αρέσει και χαρίστε στον οργανισμός σας ένα ελαφρύ, πλήρες γεύμα!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης