Η Ισπανία είναι η νέα πρωταθλήτρια κόσμου. Οι «φούριας ρόχας» του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε επικράτησαν 1-0 της Ολλανδίας στην παράταση, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ» για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Να σημειωθεί ότι η Ισπανία έγινε η πρώτη ομάδα που κατακτά το τρόπαιο, ενώ στην πρεμιέρα του Παγκόσμιου Κυπέλλου γνώρισε την ήττα με 1-0 από την Ελβετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ, οι Ίβηρες χρειάστηκαν 116 λεπτά για να έρθει ο Αντρές Ινιέστα και να «γράψει» ιστορία για την ομάδα της Ιβηρικής. Η Ολλανδία από την άλλη αγωνίστηκαν από το 109′ με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Χάιτινγκα με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Η πρώτη καλή στιγμή του αγώνα σημειώθηκε στο 5ο λεπτό. Ο Τσάβι εκτέλεσε το φάουλ, ο Ράμος έπιασε την κεφαλιά και ο Στεκέλμπουργκ απέκρουσε, χωρίς ωστόσο να «καθαρίσει» τη φάση. Στην εξέλιξη ο Πικέ πήρε τη μπάλα, όμως από πολύ πλάγια δεν μπόρεσε να τη στείλει στα δίχτυα.

Η Ισπανία συνέχισε να ελέγχει το παιχνίδι και μπήκε για δεύτερη φορά στην περιοχή της Ολλανδία με αξιώσεις. Στο 11’, μετά από συνδυασμό των «φούριας ρόχας», ο Ράμος μπήκε στην περιοχή από τα δεξιά και το σουτ που επιχείρησε απομάκρυνε ο Ματάισεν την τελευταία στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά της η Ολλανδία περιορίστηκε σε ένα πιο παθητικό ρόλο και η απάντηση της στις ευκαιρίες των Ισπανών ήταν ένα σουτ του Κάιτ στο 8’ από πολύ μακρινή απόσταση, το οποίο δεν δυσκολεύτηκε να μπλοκάρει ο Ίκερ Κασίγιας, όπως και το φάουλ του Σνάιντερ στο 18’ που επίσης δεν ανησύχησε τον κίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο ρυθμός στη συνέχεια έπεσε και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου τίποτα δεν άλλαξε. Το μόνο αξιοσημείωτο από την πλευρά της Ισπανίας ήταν μια προσωπική ενέργεια του Πέδρο, ο οποίος με τέσσερις Ολλανδούς δίπλα του, σούταρε από μακριά και έστειλε τη μπάλα άουτ. Από την άλλη, οι «οράνιε» στις καθυστερήσεις προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν, όμως ο Κασίγιας έδιωξε σε κόρνερ το σουτ του Ρόμπεν.

Στο δεύτερο μέρος οι δύο ομάδες ανέβασαν το ρυθμό τους και αναζήτησαν το γκολ με περισσότερο ζήλο. Στο 55’ ένα φάουλ από μακρινή απόσταση του Τσάβι δεν προξένησε ιδιαίτερα προβλήματα στον Στεκέλενμπουργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγαλύτερη ευκαιρία, μέχρι εκείνη τη στιγμή,  χάθηκε από την πλευρά της Ολλανδίας. Στο 63’ ο Σνάιντερ πέρασε την κάθετη μπαλιά στον Ρόμπεν, ο οποίος βρέθηκε απέναντι από τον Κασίγιας, τον πλάσαρε, όμως ο πορτιέρο των «φούριας ρόχας» με τα πόδια άλλαξε την πορεία της μπάλας και έσωσε την ομάδα του από βέβαια παραβίαση.

Η χαμένη ευκαιρία της Ολλανδίας (Ρόμπεν)

Η Ισπανία ισοφάρισε τις τεράστιες χαμένες ευκαιρίες στο 70’. Ο Χεσούς Νάβας από τα δεξιά πέρασε από τα μαρκαρίσματα και έβγαλε την παράλληλη μπαλιά, με στόχο τον Βίγια. Ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα πήρε τη μπάλα, αφού αυτή πέρασε κάτω από τα πόδια του Χάιτινγκα, πλάσαρε και ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει το 1-0, όμως ο αμυντικός της Ολλανδίας… λυτρώθηκε, αφού διόρθωσε το λάθος του και απομάκρυνε σε κόρνερ.

Η χαμένη ευκαιρία της Ισπανία (Βίγια)


Δεύτερη συνεχόμενη πολύ καλή στιγμή για την Ισπανία σημειώθηκε στο 77’. Ο Ράμος έπιασε την κεφαλιά ανενόχλητος, μετά από κόρνερ, όμως δεν βρήκε στόχο και έστειλε τη μπάλα άουτ.

Οι δύο ομάδες δεν μπόρεσαν να λύσουν τις διαφορές τους στην κανονική διάρκεια του αγώνα και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Στον έξτρα χρόνο οι δύο ομάδες δεν είχαν πλέον περιθώρια για λάθη όμως ήταν αναγκασμένες να ψάξουν το γκολ που θα τους χάριζε την κούπα. Η Ισπανία στο 95’ άγγιξε για ακόμα μια φορά το γκολ. Ο Ινιέστα πάσαρε στον Φάμπρεγκας, όμως ο παίκτης της Άρσεναλ δεν μπόρεσε να πλασάρει τον Στεκέλνμπουργκ. Στο επόμενο λεπτό οι «οράνιε» πλησίασαν το 1-0, όμως και πάλι ο Ματάισεν που πήρε την κεφαλιά, δεν κατάφερε να βρει τον στόχο.

Το παιχνίδι στη συνέχεια άνοιξε για τα καλά. Στο 99’ ο Ινιέστα μπήκε κατά μέτωπο στην περιοχή της Ολλανδίας έκανε το σουτ, όμως ο φαν Μπρόνκχορστ του έβαλε το «στοπ» και εξουδετέρωσε άλλη μια επιθετική δημιουργία των Ισπανών.

Οι αριθμητικές ισορροπίες άλλαξαν στο 109’. Ο Χάιτινγκα ανέτρεψε τον Ινιέστα έξω από την περιοχή και με δεύτερη κίτρινη κάρτα πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια.

Η… λύτρωση για την Ισπανία ήρθε στο 116’. Από τη μπαλιά του Σεσκ Φάμπρεγκας, ο Ινιέστα βρέθηκε απέναντι από τον Στεκέλενμπουργκ και αυτή τη φορά δεν έκανε λάθος! Σημάδεψε σωστά, νίκησε τον τερματοφύλακα των Ολλανδών και άνοιξε το σκορ για την ομάδα του, σημειώνοντας ένα γκολ που ισοδυναμεί με ένα ολόκληρο Παγκόσμιο Κύπελλο!

Πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα αναδείχθηκε ο Αντρές Ινιέστα, ενώ αν υπήρχε βραβείο για τον μοιραίο παίκτη
αυτό θα πήγαινε στον Άριεν Ρόμπεν της Ολλανδίας.

MVP ο Φορλάν, καλύτερος νέος ο Μίλερ

Ο Ντιέγκο Φορλάν της Ουρουγουάης πήρε τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής. Μπορεί η Ουρουγουάη να τερμάτισε στην τέταρτη θέση, όμως ο φορ της ομάδας ήταν… όλα τα λεφτά στην πορεία της «τσελέστε».

Όσο για τον καλύτερο νέο ο Τόμας Μίλερ πήρε το τρόπαιο, ο οποίος σκόραρε πέντε γκολ και έδωσε τρεις ασίστ.

Ολλανδία – Ισπανία 0-0

Γκολ: 116’ Ινιέστα

Κίτρινες κάρτες: Φαν Πέρσι, Φαν Μπόμελ, Ντε Γιόνγκ, Φαν Μπρόνκχορστ, Χάιτινγκα, Ρόμπεν, Φαν ντερ Βίελ, Ματάισεβ – Πουγιόλ, Ράμος, Καπεντεβίλα, Ινιέστα, Μπουσκέτς, Τσάβι

Κόκκινες κάρτες:
109’ Χάιτινγκα

Ολλανδία (Μπερτ φαν Μάρβαϊκ): Στεκέλενμπουργκ, Φαν ντερ Βίελ, Ματάισεν, Χάιτινγκα, Φαν Μπρόνκχορστ (105’ Μπάαφχαϊντ), Φαν Μπόμελ, Ντε Γιόνγκ (99’ Φαν ντερ Φάαρτ), Σνάιντερ, Ρόμπεν, Κάιτ, Φαν Πέρσι.

Ισπανία (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Πουγιόλ, Πικέ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο (87’ Φάμπρεγκας), Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο (60’ Νάβας), Βίγια (106’ Τόρες).

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Βιθέντε Ντελ Μπόσκε:

«Το οφείλουμε και στους 23 παίκτες. Είχαμε 50 μέρες χωρίς κάποιο επεισόδιο. Αισθανόμαστε περήφανοι γι’ αυτούς τους ποδοσφαιριστές.

Είναι ανεκτίμητο για την Ισπανία. Ηταν πολύ δύσκολο παιχνίδι, αλλά οι παίκτες ήταν φανταστικοί. Κατάφεραν να απαντήσουν στο πρώτο ημίχρονο.

Είναι αλήθεια ότι είχαν ευκαιρία να σκοράρουν οι Ολλανδοί, αλλά κι εμείς είχαμε τέσσερις σπουδαίες ευκαιρίες».

Αντρές Ινιέστα: «Είμαστε πρωταθλητές, είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει. Είναι απίστευτο. Είχαμε δύσκολες στιγμές αλλά τα καταφέραμε. Στην φάση του γκολ, είδα τον Σεσκ που μπορούσε να μου δώσει την πάσα, σούταρα και είδα την μπάλα μέσα. Τότε τρελάθηκα. Το αφιερώνω στην οικογένεια μου, σε όλον τον κόσμο».

Μπέρτ φαν Μάρβαϊκ: «Καταλαβαίνω τον θυμό, ήταν ένα καθαρό κόρνερ. Η καλύτερη ομάδα κέρδισε. Δεν έκλαψα, αλλά είμαι πολύ απογοητευμένος, μόλις χάσαμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην επανάληψη βελτιωθήκαμε, και είχαμε δυο μεγάλες ευκαιρίες με τον Ρόμπεν για να προηγηθούμε. Ήμασταν τόσο κοντά. Κρίμα, έτσι είναι το ποδόσφαιρο».

Τσάμπι Αλόνσο: «Είναι απίστευτο, πολύ δύσκολο να το εξηγήσω. Ο Ινιέστα αξίζει την χρυσή μπάλα».

Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ: «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι. Πιστεύω πως κάποιες αποφάσεις του διαιτητή επηρέασαν τον αγώνα, έχω την αίσθηση πως έδινε σε μια πιο εύκολα τις κίτρινες. Φτάσαμε πολύ κοντά στη νίκη, είμαστε πολύ απογοητευμένοι, αλλά αν δούμε σε αυτό το τουρνουά, τις επιδόσεις μας, την ατμόσφαιρα στην ομάδα, μπορώ να πω μόνο πως είμαστε υπερήφανοι. Δεν ήταν γραφτό να γίνει».

Ντιρκ Κάιτ: «Είμαστε τόσο απογοητευμένοι, ήμασταν τόσο κοντά… Πιστεύω πως είμαστε υπεύθυνοι με τις ευκαιρίες που χάσαμε. Στο τέλος η Ισπανία πήρε δίκαια το τρόπαιο».

Ίκερ Κασίγιας: «Είμαι πραγματικά ευτυχισμένος. Θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που με στηρίζουν πάντα, τους γονείς μου, τον αδερφό μου».

Tα στατιστικά του αγώνα

Ολλανδία
  
Ισπανία
0 Γκολ
1
5 Σουτ στο τέρμα
6
8 Άστοχα σουτ
12
28 Φάουλ κατά
19
6 Κόρνερ
8
7 Οφσάιντ
6
8 Κίτρινες κάρτες
5
1 Κόκκινες κάρτες
0
44% Κατοχή μπάλας
56%

Θεατές: 84.490

Oι κατακτήσεις

Βραζιλία 5 (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
Ιταλία 4 (1934, 1938, 1982, 2006)
Γερμανία 3 (1954, 1974, 1990)
Αργεντινή 2 (1978, 1986)
Ουρουγουάη 2 (1930, 1950)
Ισπανία 1 (2010)
Γαλλία 1 (1998)
Αγγλία 1 (1966)

H εμφάνιση της Shakira

Τα «κανόνια» του Παγκοσμίου Κυπέλλου

5 γκολ: Μίλερ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ), Βίγια (ΙΣΠΑΝΙΑ), Σνάιντερ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ), Φορλάν (ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ)

4 γκολ: Ιγκουαϊν (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ), Κλόζε (ΓΕΡΜΑΝΙΑ), Βίτεκ (ΣΛΟΒΑΚΙΑ)

3 γκολ: Λουίς Φαμπιάνο (ΒΡΑΖΙΛΙΑ), Γκιάν (ΓΚΑΝΑ), Ντόνοβαν (ΗΠΑ), Σουάρες (ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ)

Ο ξένος Τύπος για τη στέψη της Ισπανίας
 

Στους επτά ουρανούς πέταξε μετά τη λήξη του μεγάλου τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου ο Ισπανικός Τύπος. Οι τίτλοι του, χαρακτηριστικοί.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα της Ισπανίας, η «Marca», γράφει στη διαδικτυακή της έξοδο: «Ο Ινιέστα μάς σήκωσε στον ουρανό. Η Ισπανία βρίσκεται πλέον στον Ολυμπο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου χάρη σε ένα γκολ του Ινιέστα. Υποφέραμε αλλά άξιζε τον κόπο».

H «As» από την πλευρά της αναφέρει: «Η Ισπανία πανηγυρίζει το πρώτο της Μουντιάλ. Η Εθνική το άξιζε, ήταν καλύτερη από την Ολλανδία και δεν άφησε την ευκαιρία να της ξεφύγει. Κακή η διαιτησία του Γουέμπ, χάρισε δύο αποβολές στους Ολλανδούς».

Η καταλανική «Εl mundo deportivo» σημειώνει: «Ο Ινιέστα σκόραρε στο 116′ και χάρισε στην Ισπανία το πρώτο της Μουντιάλ παρά την κακή διαιτησία του Γουέμπ».

H επίσης καταλανική «Sport» το γιορτάζει με δικό της τρόπο: «Βασιλείς του κόσμου. Η Ισπανία έσπασε την αντίπαλη άμυνα και κατέκτησε το Μουντιάλ. Μεγάλο παιχνίδι από τους οκτώ παίκτες της Μπαρτσελόνα που συγκροτούν μία μεγάλη ομάδα που αποτελείται από φίλους».

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ισπανίας, η «El Pais», αναφέρει:«Η 11η Ιουλίου είναι μία ιστορική μέρα για την αθλητική ιστορία της Ισπανίας. Μία γκολάρα του Ινιέστα έβαλε τέλος στην αγωνία αν και οι δύο ομάδες είχαν ευκαιρίες. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα».

BBC: Ο Ινιέστα οδήγησε την Ισπανία στην δόξα
Ο Αντρές Ινιέστα σκόραρε τέσσερα λεπτά πριν το τέλος της παράτασης και έδωσε στην Ισπανία το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο της ιστορίας της με 1-0 κόντρα στην Ολλανδία.

Sky Sports: Κατάκτηση του κόσμου από την Ισπανία

Το γκολ του Αντρές Ινιέστα τέσσερα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η παράταση έστειλε την Ισπανία στην δόξα του πρώτου παγκοσμίου κυπέλλου της ιστορίας της, καθώς επικράτησε της Ολλανδίας 1-0.

Eurosport (Espana): Η La Roja επιβεβαίωσε την ισπανική τιμή
Το όνειρo έγινε πραγματικότητα. η Ισπανία κατέκτησε τον κόσμο. Αν και είχε δύσκολο έργο, συνάντησε πολλά εμπόδια και αντιμετώπισε βία, κατάφερε να κερδίσει τους πάντες. Ο Ινιέστα με γκολ στην παράταση επιβεβαίωσε την κυριαρχία σε αυτό το άθλημα.

Algemeen Dagblad (Ολλανδία): «O Iνιέστα έπνιξε τους Οράνιε και η Ολλανδία έπεσε σε βαρύ πένθος».

De Telegraaf (Ολλανδία): «Τρίτο πλήγμα για τους Οράνιε».

ΒΒC: «Ο Ινιέστα οδηγεί την Ισπανία στη δόξα του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Guardian: «Η Ισπανία βασιλεύει ενώ το ολλανδικό όνειρο ολοκληρώθηκε άδοξα».

The Age (Αυστραλία): «Η Ισπανία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, “σπάζοντας” τις ολλανδικές καρδιές με ένα γκολ αφιερωμένο σε έναν νεκρό αμυντικό».

NY Times: «Η Ισπανία πήρε το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό έπαθλο».

Toronto Star: «H Ισπανία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με νίκη 1-0 επί της Ολλανδίας».

Kicker: «Ο Ινιέστα έκανε την Ισπανία παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά».

Gazzetta dello Sport: «Πάμε Ισπανία: Πρωταθλήτρια!»

L’Equipe: «2010, H Οδύσσεια της Ισπανίας».

Διαβάστε επίσης:

Οι νικητές του διαγωνισμού της zougla.gr, Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010, 02:10

Το φιλμ του τελικού, Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010, 20:46

Δικαιώθηκε η… Τερψιθέα
, Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010, 00:05

Το πρόγραμμα και οι βαθμολογίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010
, Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010, 13:24

Σιγά μην έλειπε ο Jimmy Jump
, Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010, 22:50

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης