Αεροναυτική άσκηση δυτικά της μεγαλονήσου με τη συμμετοχή μαχητικών σκαφών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας, καθώς και της Ιταλίας θα διεξαχθεί από σήμερα έως και τις 28 Αυγούστου 2020.

Τρία γαλλικά μαχητικά Rafale και ισάριθμα ελληνικά F-16 προσγειώθηκαν χθες στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τετραμερής κοινή άσκηση υπό το όνομα «Ευνομία» θα περιλαμβάνει μεγάλο φάσμα ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων, δίνοντας ηχηρή απάντηση στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Στην άσκηση, που ξεκινά σήμερα, με προασκήσεις και δοκιμές, για να καταλήξει στην τελική της φάση την Παρασκευή, θα συμμετάσχει και η φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού Lafayette. Και η Ιταλία θα λάβει μέρος με ναυτικά και αεροπορικά μέσα.

Η πρωτοβουλία αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και προσήλωσης στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης, δηλώνει η Κύπρος.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Κράτη της Μεσογείου» αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου «επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στον διάλογο και στη συνεργασία. Προτεραιότητα δίδεται στα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στην περιοχή (…). Η πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει τη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Ευρωπαϊκών Χωρών, για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνούς Δίκαιου, τη διατήρηση της σταθερότητας και του σεβασμού στους Κανόνες Δικαίου, ενώ αποτελεί εγγύηση για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΥΕΘΑ: Δέσμευση τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας

Χαιρετίζοντας την άσκηση EUNOMIA το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε τα ακόλουθα:

«Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD).

»Οι εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης και λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.). Οι εντάσεις αυτές επιδεινώνονται από την ανακάλυψη υπεράκτιων φυσικών πόρων στην περιοχή. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δεσμευτική και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει.

»Για να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, αποφασίστηκε από τα τέσσερα ευρωπαϊκά Κράτη να ενισχύσουν τη ναυτική και αεροπορική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τετραμερούς Συνεργασίας τους. Η εν λόγω Πρωτοβουλία αποσκοπεί στην κοινή επίγνωση κατάστασης και καταδεικνύει τη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης.

»Η Τετραμερής Πρωτοβουλία θα συμβάλει στην επίτευξη μιας ενισχυμένης συλλογικής ναυτικής και αεροπορικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, τον διάλογο και τη συνεργασία. Η διπλωματική οδός πρέπει να παραμείνει ο προνομιακός τρόπος διευθέτησης των ζητημάτων, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας κατά νου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

»Ως πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας, που σηματοδοτεί και την έναρξή της, με την ονομασία EUNOMIA, θα είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 και η συνεργασία στη διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα Επιχειρήσεων Επιφανείας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

»Η Πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνούς Δίκαιου για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης