Ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.
Tόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν θα υπάρξει διάλογος όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα. «Όχι όμως όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία.
Την ίδια ώρα, ενόψει του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, o Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαιώθηκε ότι όλες οι επιλογές – συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων – για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της Λευκορωσίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας.
Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.
Πάντως, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω του λογαριασμού του στο twitter, είχε αναφέρει ότι «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η βία πρέπει να σταματήσει και πρέπει να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και περιεκτικός διάλογος».
Στο ίδιο μοτίβο εκφράστηκε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως «θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης», εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της όσον αφορά τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.