Μεικτά πρόσημα επικρατούν τη Δευτέρα στα βασικά ασιατικά χρηματιστήρια, με την ιστορικού μεγέθους συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού να βαρύνει επί του επενδυτικού κλίματος.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 0,83%, στις 23.096,75 μονάδες, με το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας να είναι σήμερα κλειστό λόγω εθνικής αργίας.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κινείται ανοδικά κατά 1,10%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai ενισχύεται κατά 2,27% και ο Shenzen κατά 1,47%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με άνοδο 1,26%.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 υποχώρησε κατά 0,81%.
Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα και στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών Κίνας, Ινδονησίας και Φιλιππίνων, που αναμένονται εντός της εβδομάδας, που “σπάνε” το ευρύτερο κλίμα θερινής ραστώνης στις αγορές.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη συρρικνώθηκε το β’ τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση κατά το θηριώδες ποσοστό του 27,8%. Πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο από οποιοδήποτε υφεσιακό τρίμηνο κατά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009.
Σε τριμηνιαία βάση, σε σχέση δηλαδή με το α’ τρίμηνο του 2020, η συρρίκνωση του ΑΕΠ έφτασε το 7,8%, ελαφρά χαμηλότερη της ανάλογης πτώσης 9,5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ την ίδια περίοδο. Ωστόσο, η οικονομία της Ιαπωνίας ήδη παρουσίαζε αναιμική ανάπτυξη πριν περιπέσει στην ύφεση, στα τέλη του 2019, ενώ η “βύθιση” του ΑΕΠ σημειώθηκε χωρίς να επιβληθεί πλήρες και καθολικό lockdown, όπως στην Ευρώπη.
“Το μέλλον φαντάζει αβέβαιο και δύσκολο, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας τόσο στο εσωτερικό όσο και παγκόσμιο θα επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς με έξτρα δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα”, σημειώνει σε σημείωμά του ο Stefan Angrick της Oxford Economics.