Ιστορική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η συμφωνία αυτή έχει ενδιαφέρον και όσον αφορά στην τουρκική διπλωματία και την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας από τη στιγμή που τα ΗΑΕ πρωτοστατούν στην αντιτουρκική εκστρατεία εντός του σουνιτικού Ισλάμ και παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη χρηματοδότηση αντιτουρκικών κινημάτων στον αραβικό κόσμο. Τα ΗΑΕ βρίσκονται πίσω από τη διαρκή χρηματοδότηση του στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη.

Σε ανταπόδοση το Ισραήλ δέχθηκε να παγώσει την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στη δυτική όχθη του Ιορδάνη, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασία του Ισραήλ με την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι τρεις αυτές χώρες ανήκουν στην ομάδα των αραβικών κρατών που εναντιώνονται στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν να εγκαθιδρύσει σουνιτικό Χαλιφάτο.

Η συμφωνία Ισραήλ-Αραβικών Εμιράτων έρχεται να συμπληρώσει το πολύπλοκο παζλ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, την ώρα που οξύνονται δραματικά οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία λόγω Λιβύης, αλλά και τη στιγμή που η Άγκυρα επιχειρεί να διεισδύσει στην Υεμένη για να διαδραματίσει ρόλο στο μαλακό υπογάστριο της Σαουδικής Αραβίας.

Σημειώνεται ότι ο μοναδικός σύμμαχος της Τουρκίας στο σουνιτικό Ισλάμ είναι το Κατάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ως «τεράστια εξέλιξη» αυτή τη συμφωνία, αφού μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον ομόλογό του από τα ΗΑΕ Sheikh Mohammed bin Zayed.

Όπως ανακοινώθηκε, οι δύο χώρες θα εργαστούν μαζί μάλιστα για να αναπτύξουν εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όπως και την έναρξη μιας στρατηγικής ατζέντας που θα διευρύνει τη διπλωματική, εμπορική και αμυντική συνεργασία στην περιοχή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γίνονται η πρώτη χώρα του Κόλπου που ομαλοποιεί τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης