Ουρουγουάη και Γερμανία, αφού τέθηκαν εκτός του μεγάλου τελικού του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής και κατ’ επέκταση από τη διεκδίκηση του βαρύτιμου τροπαίου, διασταυρώνουν τα ξίφη τους απόψε (21:30), στο «Νέλσον Μαντέλα» του Πορτ Ελίζαμπεθ, στον τελικό της «παρηγοριάς».

Στόχος των δύο ομάδων στο μικρό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτελεί η νίκη, προκειμένου να έχει γλυκό φινάλε η -ήδη επιτυχημένη- παρουσία τους στη διοργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της «σελέστε», Όσκαρ Ταμπάρες, θα έχει στη διάθεσή του τους Σουάρες, Φουτσίλε και Λουγκάνο που απουσίασαν από τον ημιτελικό με την Ολλανδία και θα τους χρησιμοποιήσει όλους βασικούς, επαναφέροντας το αγαπημένο του σύστημα 4-3-1-2. Μοναδική απουσία ο τραυματίας μέσος Λοντέιρο.

Στον αντίποδα, πλήρης θα παραταχθεί και η Γερμανία, αφού ο Τόμας Μίλερ εξέτισε την ποινή του στον ημιτελικό με την Ισπανία και επιστρέφει στη βασική εντεκάδα των «πάντσερ». Η συνολική παράδοση είναι συντριπτικά υπέρ της Γερμανίας, η οποία σε οκτώ παιχνίδια με την «τσελέστε» έχει έξι νίκες και δύο ισοπαλίες.

Την αναμέτρηση θα διευθύνει ο Μεξικανός Μπενίτο Αρτσούντια. Βοηθοί του θα είναι ο Έκτορ Βεργκάρα από τον Καναδά και ο Μάρβιν Τορεντέρα από το Μεξικό, από το οποίο προέρχεται και ο τέταρτος διαιτητής, Μάρκο Ροντρίγκεζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιθανές συνθέσεις

Ουρουγουάη: Μουσλέρα, Μ. Περέιρα, Λουγκάνο, Γκοντίν, Φουτσίλε, Πέρες, Αρέβαλο, Α. Περέιρα, Φορλάν, Καβάνι, Σουάρες.

Γερμανία: Νόιερ, Λαμ, Φρίντριχ, Μερτεζάκερ, Γιάνσεν, Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ, Μίλερ, Οζίλ, Ποντόλσκι, Κλόζε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προϊστορία

Συντριπτικά υπέρ της Γερμανίας είναι η συνολική παράδοση στα παιχνίδια που έχει αντιμετωπίσει την Ουρουγουάη, καθώς μετράει έξι νίκες, με τη «σελέστε» να έχει καταφέρει να της αποσπάσει δύο ισοπαλίες.

Σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες τρεις φορές. Η πρώτη ήταν το 1966 στο Μουντιάλ της Αγγλίας, όταν τα «πάντσερ» είχαν συντρίψει με 4-0 τους Νοτιοαμερικανούς.

Πάντως, η νίκη της «νασιοναλμανσαφτ» μετετράπη σε θρίαμβο στο τελευταίο 20λεπτο της αναμέτρησης, όταν παίζοντας από τις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου με δύο παίκτες παραπάνω, πέτυχαν τρία τέρματα.

Το δεύτερο… αντάμωμα των δύο ομάδων έλαβε χώρα τέσσερα χρόνια αργότερα στον μικρό τελικό της διοργάνωσης, όταν η Γερμανία επικράτησε με 1-0, και κατέκτησε την τρίτη θέση.

Τελευταία σύγκρουση των δύο ομάδων ήταν το 1986 στο Μουντιάλ του Μεξικού, όταν οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης