Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα με 377 ψήφους υπέρ, 225 κατά και 48 αποχές, Ψήφισμα της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, σχετικά με την «Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Το ψήφισμα εισηγήθηκε η Αγγλίδα ευρωβουλευτής από την ομάδα των Φιλελευθέρων, Sharon Bowles.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το κείμενο οι ευρωβουλευτές εκφράζουν κατ’ αρχάς την ικανοποίησή τους για τις ενέργειες που έγιναν για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ, υπογραμμίζουν στη συνέχεια τη λύπη τους «διότι εκείνοι που διαμορφώνουν τις σχετικές πολιτικές της Ενωσης δεν ανέλαβαν ενωρίτερα αποφασιστική δράση, παρά τη συνεχή επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Τονίζουν επίσης ότι «οι ενέργειες αυτές έχουν απλώς προσωρινό χαρακτήρα και ότι θα πρέπει να υπάρξει πραγματική πρόοδος στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές των κρατών- μελών».

Το ΕΚ καλεί την Επιτροπή να εκπονήσει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Μία μελέτη αξιολόγησης των επιπτώσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, ιδίως στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

– Μία δεύτερη μελέτη αξιολόγησης των επιπτώσεων της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ιδίως στη λειτουργία των αγορών ομολόγων σε ευρώ και στις διαφορές των επιτοκίων τους.

– Μία ανεξάρτητη μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με το ζήτημα των καινοτόμων χρηματοδοτικών μέσων, όπως η κοινή έκδοση ευρωομολόγων, ως μέσων για τη μείωση των διαφορών στα επιτόκια και την αύξηση της ρευστότητας στις αγορές χρεωγράφων σε ευρώ.

Επίσης οι ευρωβουλευτές διεκδικούν να έχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του συντονισμού μεταξύ της Διευκόλυνσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ζητούν επίσης να πληροφορηθούν αν έχουν προβλεφθεί κάποια μέτρα που θα εγγυώνται την ίση μεταχείριση. Σημειώνουν για παράδειγμα ότι το επιτόκιο για τη Διευκόλυνση φαίνεται να είναι διαφορετικό εκείνου που έχει συμφωνηθεί για τη βοήθεια στην Ελλάδα.

Ζητούν επίσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της παραγράφου 14, «να προσφέρει λεπτομερείς εξηγήσεις όσον αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις της να αγοράσει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά και πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διαμορφώσει μια στρατηγική εξόδου, με σαφές χρονοδιάγραμμα, για την παύση αυτής της πρακτικής».

Για την παράγραφο αυτή υπήρξε τροπολογία των Πρασίνων που σε αντίθεση αναγνώριζε τον «καίριο ρόλο» που έπαιξε η ΕΚΤ, αλλά και επιπρόσθετη τροπολογία της ομάδας των σοσιαλιστών, και οι δύο όμως καταψηφίσθηκαν. Η υιοθέτηση της παραγράφου 14 ως έχει, ήταν ο λόγος καταψήφισης του ψηφίσματος από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Με δελτίο τύπου η ευρωβουλευτής Αννυ Ποδηματά εξηγεί: «Η Σοσιαλιστική Ομάδα, σε απόλυτη συμφωνία με το πνεύμα των αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της 9ης Μαΐου, είχε καταθέσει τροπολογία με την οποία χαιρέτιζε την απόφαση της ΕΚΤ, την οποία θεωρεί καθοριστικής σημασίας για την σταθερότητα της ευρωζώνης. Δυστυχώς, η τροπολογία αυτή δεν πέρασε, καθώς καταψηφίστηκε από την συντηρητική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

Οι Σοσιαλιστές καταψήφισαν το ψήφισμα διότι δεν αντιλαμβανόμαστε και δεν συμμεριζόμαστε το πνεύμα της παραγράφου 14 του ψηφίσματος, με την οποία αδικείται η ΕΚΤ και της ζητείται να εκπονήσει μια στρατηγική εξόδου από αυτή την πρακτική, τη στιγμή που η ίδια η ΕΚΤ την έχει χαρακτηρίσει μέτρο προσωρινού χαρακτήρα, το οποίο θα αρθεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης