Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί από σήμερα να θέσει σε εφαρμογή το επίμαχο σχέδιό του προσάρτησης των εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετακινώντας τα σύνορα του Ισραήλ για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
Το Ισραήλ προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967 και το 1981 τα Υψίπεδα του Γκολάν.
Βάσει της συμφωνίας που έχει συνάψει το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ και το «Μπλε-Λευκό» του Μπένι Γκαντς, η κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να αποφασίσει ήδη από σήμερα την επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ισραήλ βάσει του σχεδίου που παρουσίασαν οι ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.
Όμως αρκετοί υπουργοί του Ισραήλ εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να γίνει σήμερα κάποια ανακοίνωση.
Το ερώτημα πάντως μένει αν ο Νετανιάχου, εφόσον προχωρήσει βάσει του αμερικανικού σχεδίου, θα ακολουθήσει μια μαξιμαλιστική προσέγγιση προσαρτώντας τους περίπου 100 εβραϊκούς οικισμούς και την Κοιλάδα του Ιορδάνη ή μια πιο συντηρητική προσαρτώντας μόνο μερικούς οικισμούς.
Έκκληση σε διαδηλώσεις
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, στενός σύμμαχος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει ένα χρονικό παράθυρο μερικών μηνών για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του. Διότι αν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ νικήσει ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, που είναι αντίθετος στην προσάρτηση, ο Νετανιάχου ενδέχεται να χάσει τη στήριξη της Ουάσινγκτον σε αυτό το σχέδιο, το οποίο καταδικάζουν οι Παλαιστίνιοι και επικρίνουν η ΕΕ, ο ΟΗΕ και πολλές αραβικές χώρες.
Ο Νετανιάχου συζήτησε χθες Τρίτη στην Ιερουσαλήμ με τον Άβι Μπέρκοβιτς, ειδικό σύμβουλο του Τραμπ, και τον Ντέιβιντ Φρίντμαν, τον Αμερικανό πρέσβη στο Ισραήλ για το θέμα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αυτές τις ημέρες εργάζομαι» πάνω σε αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσει να το κάνει και «τις επόμενες ημέρες», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι δήλωσε ότι η ανακοίνωση για την προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης δεν είναι πιθανό να γίνει σήμερα.
«Είναι μάλλον απίθανο κατά τη γνώμη μου αυτό να συμβεί σήμερα» ανέφερε ο Γκάμπι Ασκενάζι, μέλος του κεντρώου κόμματος «Μπλε-Λευκό» μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού. «Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει κάτι σήμερα σχετικά με την επέκταση της κυριαρχίας του Ισραήλ» πρόσθεσε.
Εκτός από τον Ασκενάζι και η Τζάχι Χανέγκμπι, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, η οποία θεωρείται στενή συνεργάτιδα του Νετανιάχου, δήλωσε χθες Τρίτη «πεπεισμένη ότι αυτό θα συμβεί, αλλά όχι αύριο (Τετάρτη). Ο υπουργός Υδάτων Ζέεβ Ελκίν επίσης εκτίμησε ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι «όλα θα γίνουν την 1η Ιουλίου».
Οι Παλαιστίνιοι, που απορρίπτουν το σχέδιο Τραμπ, έχουν καλέσει σήμερα σε διαδηλώσεις στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, τη Ραμάλα και τη Λωρίδα της Γάζας. Οποιαδήποτε προσάρτηση χωρίς να προηγηθούν συνομιλίες θα αποτελέσει «κήρυξη πολέμου», είχε προειδοποιήσει την προηγουμένη εβδομάδα η Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα. Εξάλλου σήμερα το παλαιστινιακό κίνημα εκτόξευσε περίπου 20 ρουκέτες από τη Γάζα προς τη Μεσόγειο ως προειδοποίηση.
«Ο νόμος της ζούγκλας»
Οι Παλαιστίνιοι αναζητούν συμμάχους ενάντια στα ισραηλινά σχέδια, τα οποία ακυρώνουν, σύμφωνα με τους ίδιους, τις συμφωνίες του Όσλο που προβλέπουν τη δημιουργία «δύο κρατών».
Μετά την υπογραφή των συμφωνιών αυτών το 1993 ο πληθυσμός στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, έχει τριπλασιαστεί και πλέον ξεπερνά τις 450.000. Οι Ισραηλινοί αυτοί ζουν δίπλα δίπλα με περίπου 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.
«Το διεθνές δίκαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο για το θέμα αυτό: η προσάρτηση είναι παράνομη. Αν το Ισραήλ προχωρήσει, αυτό θα αποδείξει την κυνική του αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο (…) προς όφελος του νόμου της ζούγκλας» υπογράμμισε ο Σάλεχ Χιτζάζι, ειδικός για το Μεσανατολικό στη Διεθνή Αμνηστία.
Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ισραηλινούς αλλά όχι για το σχέδιο Τραμπ, σύμφωνα με κείμενο που δόθηκε στο Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία και ΗΠΑ).
«Δεν θα κάτσουμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων όπου προς συζήτηση θα είναι το σχέδιο του Τραμπ ή οι προσαρτήσεις, διότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρόκειται για ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά για ένα σχέδιο νομιμοποίησης της κατοχής» διευκρίνισε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ.
Πηγή: ΑΠΕ