Με την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη ολοκληρώθηκε η ιστορική αλλαγή… σελίδας στη διοίκηση του Ολυμπιακού. Οι δύο άνδρες μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, μέσα σε συγκινησιακό κλίμα, στην οποία ο απερχόμενος Σωκράτης Κόκκαλης έκανε τον απολογισμό του, ενώ ο Βαγγέλης Μαρινάκης που θα αναλάβει στη συνέχεια επεσήμανε ότι θα συνεχίσει το πετυχημένο έργο.

Κόκκαλης: Πάνω απ’ όλα είμαστε Ολυμπιακοί

Στη συνέντευξη Τύπου το «παρών» έδωσαν οι αρκετοί βουλευτές, ανάμεσά τους και ο πρώην προπονητή της ομάδας μπάσκετ, Γιάννης Ιωαννίδης και ο πρώην ποδοσφαιριστή Γιώργος Ανατολάκης, όπως και ο προέδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος και ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σταύρος Νταϊφάς.
Ο Σωκράτης Κόκκαλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για να αναλάβει κάποιος τον Ολυμπιακό θα πρέπει να έχει τρέλα και υπογράμμισε πως οι «ερυθρόλευκοι» είναι ενωμένοι, δυνατοί και πάνω απ’ όλα «Ολυμπιακοί»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά όσα είπε ο Σωκράτης Κόκκαλης:

«Σήμερα είναι μια ιστορική αλλά και συγκινητική μέρα, τουλάχιστον για μένα και όλους τους συνεργάτες μου, και για τον Ολυμπιακό. Είναι μια μέρα που αποφασίστηκε ο Ολυμπιακός να συνεχίσει δυνατά την πορεία του στο μέλλον και μετά από 20 χρόνια ενασχόλησής μου με τα του Ολυμπιακού, γιατί ξεκίνησα το 1990, όταν η ομάδα είχε περάσει μια δύσκολη περίοδο. Ο πρώτος που με έπεισε να ασχοληθώ ενεργά ήταν ο φίλος μου Γιάννης Ιωαννίδης, με τον οποίο από το 1992 ξεκινήσαμε την ομάδα μπάσκετ. Στη συνέχεια με τον κο Νταϊφά και με άλλους επτά συνεργάτες μπήκαμε στην ΠΑΕ για να σώσουμε την ομάδα, που κινδύνεψε όχι μόνο με πτώχευση, αλλά υπήρχαν προσπάθειες να εξαγοραστεί από τον μεγάλο μας αντίπαλο, τον Παναθηναϊκό. Πέρασαν από τότε είκοσι χρόνια. Ήταν η ωραιότερη, γεμάτη συγκινήσεις, περίοδος της ζωής μου, γιατί εγώ μπήκα στον Ολυμπιακό από την αγάπη που είχα στο σύλλογο και μόνο έτσι μπόρεσα να κάνω αυτά που έκανα.

Διοίκησα τον Ολυμπιακό με τρόπο που πολλές φορές προκάλεσε κριτική από φιλάθλους και δημοσιογράφους, αλλά πιστεύω πως κατόρθωσα σε αυτά τα 20 χρόνια να φέρω τον Ολυμπιακό στη θέση που του αξίζει, στην κορυφή. Η μεταβίβαση που έγινε στους αδερφούς Αγγελόπουλους της ομάδας μπάσκετ, ήταν για το καλό του Ολυμπιακού. Ό,τι έκανα και κάνω σήμερα γίνεται με μοναδικό κριτήριο το μέλλον του Ολυμπιακού.

Δεν θα μπορούσα να μείνω εφόρου ζωής και δεν θα έδινα τον Ολυμπιακό σε οποιονδήποτε. Αποφάσισα να τον δώσω στον Βαγγέλη Μαρινάκη, γιατί είμαι βέβαιος πως θα δώσει τα πάντα για να είναι ο Ολυμπιακός πρωταγωνιστής και μόνιμος πρωταθλητής, αν και είναι δύσκολο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, τους αθλητές, τους προπονητές και κυρίως όλους τους φιλάθλους, αν και μερικές φορές, παρότι παίρναμε τα πρωταθλήματα, εξέφραζαν κάποια δυσαρέσκεια. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαϊκό άθλημα και ενδιαφέρει τον κόσμο, το καταλαβαίνουν καλύτερα όλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα συνεχίσω να είμαι κοντά στον Ολυμπιακό. Θα είμαι στο πλευρό του κυρίου Μαρινάκη, γιατί σίγουρα και για αυτόν η ενασχόλησή του με τον Ολυμπιακό είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, όπως ήταν και για μένα τα πρώτα χρόνια. Πιστεύω πως έχει όλες τις ικανότητες να οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε τίτλους. Ο Ολυμπιακός έχει εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο κι εκείνο που χρειάζεται είναι όχι μια παθητική, αλλά ενεργητική συμπαράσταση στον πρόεδρο του συλλόγου. Δεν μπορεί από μόνος του να τραβά όλο αυτό το βάρος, που πολλοί από σας δεν γνωρίζετε με κάθε λεπτομέρεια. Το ξέρουν καλά ο κύριος Νταϊφάς και ο κύριος Πιλάβιος που είναι εδώ σήμερα. Για αυτό το λόγο, εγώ θα παραμείνω όσο χρειάζεται κι όσο θα πρέπει για να βοηθήσω τον κύριο Μαρινάκη.

Θέλω να απευθύνω μία έκκληση. Η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι και η καλύτερη από οικονομικής πλευράς. Αυτό έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις, που είναι πιθανό να έχουν επέκταση στον χώρο του ποδοσφαίρου. Επειδή οι νέες διατάξεις για την καταπολέμηση της βίας είναι πάρα πολύ αυστηρές και ο Ολυμπιακός έχει υποστεί οικονομικές και αθλητικές ζημιές από γεγονότα βίας που προκαλούν άνθρωποι που δεν αγαπούν τον Ολυμπιακό, σας καλώ να έχουμε μία σωστή παρουσία σαν ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα και να είμαστε πρωτοπόροι στην καταπολέμηση της βίας.

Θέλω να ευχηθώ στον Βαγγέλη Μαρινάκη καλή επιτυχία. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά έχει τη δύναμη, έχει το πάθος, είναι Ολυμπιακός και δεν θα λειτουργήσει με κριτήρια όπως κάποιοι άλλοι που θεώρησαν το Καραϊσκάκη οικόπεδο. Για να διοικήσεις τον Ολυμπιακό πρέπει να έχεις τρέλα, να ξεπεράσεις κάποια οικονομικά στοιχεία κ.λ.π. Αυτά δεν ισχύουν στον Ολυμπιακό. Αν θέλεις να προσφέρεις, θα υποστείς και θυσίες. Αυτό, ο μόνος που ανέλαβε να το κάνει είναι ο κύριος Μαρινάκης και τον ευχαριστώ πολύ».

Μαρινάκης: Όρεξη και πάθος για δουλειά

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ο οποίος δήλωσε πως θα συνεχίσει το έργο του Σωκράτη Κόκκαλη, τονίζοντας ότι υπάρχει όρεξη, πάθος και δύναμη για δουλειά. Αναλυτικά:

«Είναι μια μεγάλη μέρα, που δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω αλλαγή σελίδας. Συνεχίζουμε ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ τον κόσμο για την αμέριστη συμπαράστασή του. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Κόκκαλη για όλα όσα έχει προσφέρει και τις χαρές που μας έχει χαρίσει. Κοινός μας σκοπός είναι να οδηγήσουμε τον Ολυμπιακό με ασφάλεια και σιγουριά στο δρόμο των επιτυχιών. Όλοι οι Ολυμπιακοί να είστε σίγουροι για το αύριο. Το μέλλον του συλλόγου μας θα είναι το ίδιο λαμπρό με το ιστορικό του παρελθόν. Είμαστε ενωμένοι και είμαστε δυνατοί. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί είμαστε πάνω από όλα Ολυμπιακοί. Δεν έχουμε τις δικές μας ατζέντες. Ο Ολυμπιακός είναι ένας.

Στην εποχή του κυρίου Νταϊφά ήταν τότε που άρχισα να ζω το όνειρο. Να πηγαίνω στο γήπεδο, να μπαίνω στο πούλμαν της ομάδας. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί μου έρχονται στο μυαλό στιγμές που έχω ζήσει δίπλα στην ομάδα. Ο πατέρας μου ο Μιλτιάδης μου μετέδωσε την αγάπη και την αφοσίωση στο σύλλογο, που θέλω να τις μεταδώσω στους νέους Ολυμπιακούς. Για να το πετύχουμε χρειάζεται μακροχρόνιο πλάνο. Η εποχή μας δεν προσφέρεται για μεγάλα ανοίγματα. Παίρνω το ρίσκο να βάλω πολλά χρήματα για να βγει ο Ολυμπιακός από μία δύσκολη συγκυρία. Χρειάζεται συλλογικότητα για να στηρίξουμε το όνειρό μας. Θέλω το γήπεδό μας να είναι γεμάτο κάθε Κυριακή και κάθε σπίτι να έχει τη φανέλα του αγαπημένου σας παίκτη. Στο νέο ξεκίνημα χρειάζεται ρεαλισμός και στόχος μου είναι να γίνουμε μακροπρόθεσμα αυτοδύναμοι. Φιλοδοξώ να είμαι ο τελευταίος μέτοχος που κάνει μία τόσο μεγάλη οικονομική θυσία. Ο Ολυμπιακός πρέπει να στηριχτεί στη μεγάλη του δύναμη, στον κόσμο του. Πρέπει όλοι οι Ολυμπιακοί να προσφέρουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Μελετάμε το μοντέλο της πιο ενεργούς συμμετοχής του κόσμου στην ομάδα. Θέλω να ξέρετε πως δεν υπάρχουν λεφτά για πέταμα, προκειμένου να δημιουργηθούν πρόσκαιρες εντυπώσεις. Τα χρήματα από μόνα τους δεν χτίζουν μια ομάδα. Οι γαλαξίες αστέρων δεν εγγυώνται την επιτυχία. Πρέπει να πετύχουμε έναν δύσκολο συνδυασμό, να ενισχύσουμε την ομάδα μας χωρίς να προκαλέσουμε την κοινωνία που δοκιμάζεται.

Ξεκινάμε τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις σε μια εβδομάδα και μπαίνουν χρονικοί περιορισμοί στο σχεδιασμό της ομάδα. Δεν θα βιαστώ, δεν θα πιεστώ και δεν θα θυσιάσω μακροχρόνιο σχεδιασμό για την επίτευξη πρόσκαιρων εντυπώσεων. Αυτό που θέλω είναι αυτό που θέλουμε όλοι μας. Το πρωτάθλημα και θα το πάρουμε. Να είστε σίγουροι. Όμως έχουμε το μικρότερο ρόστερ στην ιστορία μας και πίεση χρόνου. Πρέπει να δουλέψουμε με τους νέους παίκτες μας, να συνεργαστούμε με τον προπονητή, ορίσαμε γενικό αρχηγό τον Τάσο Μητρόπουλο και θέλουμε να ενισχύσουμε την ομάδα με ανθρώπους που συνδυάζουν τη γνώση με την τρέλα τους για τον Ολυμπιακό. Δεν θα ανεχτώ φαινόμενα από ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν τη γενναιοδωρία του Σωκράτη Κόκκαλη. Η βία δεν χωρά στον Ολυμπιακό. Είναι απαράδεκτο, ντροπή και κρίμα να ξεκινάμε με τιμωρίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα σχεδιάσουμε ειδική καμπάνια κατά της βίας. Λέμε «ναι» στην υγιή λειτουργία συνδέσμων φιλάθλων, αλλά με αυστηρό έλεγχο από την Πολιτεία και με την εποπτεία της Σούπερ Λίγκας.

Ακόμη, θα απαιτήσουμε ισονομία σε όλα. Θεωρώ αυτονόητο το 50-50 στη διαιτησία. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις διεθνείς μας σχέσεις και τις επαφές με μεγάλους συλλόγους».

Έχουμε πάθος για τον Ολυμπιακό, πάμε για μεταγραφές ουσίας, πάμε όλοι μαζί, πάμε δυνατά, πάμε για πρωτάθλημα ξανά.

Τα λεφτά τα βάζω μόνος μου. Ο κ. Λαυρεντιάδης αποφάσισε χθες βράδυ να μη συμμετάσχει στην αύξηση, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Δεν θα αναφερθούμε στα λογιστικά, τα αφήνουμε σε όσους ασχολούνται με αυτά. Έχουμε πολλά στο μυαλό μας, όχι μόνο ένα. Δεν θα κάνουμε προγραμματικές δηλώσεις και δεν μπορούμε να σας δώσουμε λεπτομέρειες για το πλάνο. Όταν το ολοκληρώσουμε, θα είστε οι πρώτοι που θα το ακούσετε».

Σε ερώτηση για την ισονομία από αθλητικά όργανα και διαιτησία ανέφερε: «Είναι αυτονόητο πως θα παίζουμε 50-50 και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να συμβεί αυτό. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε παραπάνω».

Για τις μεταγραφές ξεκαθάρισε: «Η ομάδα θα ενισχυθεί. Δεν θα πιεστούμε και δεν θα βιαστούμε. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει. Όταν έρθει η ώρα για ανακοινώσεις, θα το μάθετε».

Κλείνοντας, σε ερώτηση για το τι αποκόμισε σαν σοφία από τη θητεία του στον Ολυμπιακό ο Σωκράτης Κόκκαλης δήλωσε: «Αποκόμισα τόσα πολλά που θα χρειαζόμουν πολλές ώρες για να τα πω. Ήταν μια πολύ έντονη περίοδος της ζωής μου, αλλά και της οικογένειάς μου που με ανέχτηκε πολλές φορές. Όταν κερδίζει ο Ολυμπιακός είμαστε χαρούμενοι, όταν χάνει είμαστε όλοι για «θάνατο». Όταν παίζαμε τελικό στο Τελ Αβίβ με την Μπανταλόνα και μας έβαλε καλάθι ο Τόμπσον, είχαμε πέσει όλοι κάτω, έτοιμοι να πεθάνουμε. Πέρασα μια πολύ ωραία περίοδο και νομίζω πως θα συνεχίσω να περνώ έτσι. Φίλαθλος ήμουν, πρόεδρος έγινα και φίλαθλος θα ξαναγίνω. Είναι μεγάλη η ένταση να είσαι τόσο πολύ οπαδός του Ολυμπιακού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης