Παρόλο που μαίνεται εδώ κι έναν χρόνο ο πόλεμος στην Τρίπολη, η Αίγυπτος πρότεινε στις 6 Ιουνίου πολιτική πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δήλωσε στη διάρκεια κοινής διάσκεψης με τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στρατηγό Χάλιφα Χαφτάρ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης, με έδρα το Τομπρούκ, Aqila Saleh, ότι «η πρωτοβουλία θα είναι η αρχή ενός νέου σταδίου προς την επιστροφή σε φυσιολογική, ασφαλή ζωή στη Λιβύη», προειδοποιώντας να μην επιμείνουμε στη στρατιωτική επιλογή για την επίλυση της κρίσης.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στις 8 Ιουνίου, επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και αναγκασμό όλων των ξένων μερών να απομακρύνουν τους μισθοφόρους και το LNA να επωμιστεί τις ευθύνες του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρότεινε επίσης την ανασύσταση του Προεδρικού Συμβουλίου, το οποίο συγκροτήθηκε το 2015, και παρότρυνε κάθε περιφέρεια να επιλέξει έναν εκπρόσωπο για το Προεδρικό Συμβούλιο και κάθε περιοχή να αποκτήσει αναλογικό αριθμό υπουργικών χαρτοφυλακίων με βάση τον πληθυσμό της.

Η πρωτοβουλία έθεσε μεταβατική περίοδο 18 μηνών, η οποία μπορεί να παραταθεί έξι μήνες κατ’ ανώτατο όριο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναδιοργανωθούν όλοι οι κρατικοί θεσμοί της Λιβύης, ιδίως οι κύριοι οικονομικοί θεσμοί.

Αμέσως μετά το Κάιρο ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αιγύπτου μετακόμισαν από τη στρατιωτική βάση του Μοχάμεντ Ναγκίμπ κοντά στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στα δυτικά σύνορα με τη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 10 Ιουνίου, ο αρχηγός Επιτελείου του Αιγυπτιακού Στρατού Mohammed Farid επισκέφθηκε τις στρατιωτικές δυνάμεις στη δυτική περιοχή και σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με αξιωματικούς ότι «ο αιγυπτιακός στρατός είναι σε εγρήγορση για την καταπολέμηση όλων των κινδύνων».

Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία χαιρέτισαν την αιγυπτιακή πρωτοβουλία, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επαίνεσε τις προσπάθειες της Αιγύπτου να λύσει πολιτικά την κρίση της Λιβύης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης της 8ης Ιουνίου με τον Σίσι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επαίνεσε επίσης την πρωτοβουλία του Καΐρου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας στις 8 Ιουνίου με τον Σίσι, επισημαίνοντας ότι «η πρωτοβουλία λειτουργεί υπονομευτικά για τις παράνομες ξένες επεμβάσεις στο ζήτημα της Λιβύης που συμβάλλουν στην τροφοδότηση της κρίσης».

Στις 10 Ιουνίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Σίσι για να καλωσορίσει τις αιγυπτιακές προσπάθειες για επίτευξη πολιτικής διευθέτησης και τερματισμού της βίας υποστηρίζοντας την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Ωστόσο η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) δεν συμμορφώθηκε με την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός και συνέχισε να αγωνίζεται για τον έλεγχο της στρατηγικής παραλιακής πόλης Sirte και της βάσης Jufra.

Στις 7 Ιουνίου, ο υπουργός Εσωτερικών της GNA Fathi Bashagha είπε στο Bloomberg: «Με την ανάκτηση της πόλης Sirte της Μεσογείου και της βάσης Jufra στην κεντρική Λιβύη, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη θα είναι ανοιχτή σε πολιτικές συνομιλίες».

Στις 8 Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο TRT Arabi: «Οι επιτυχίες της κυβέρνησης Αλ Σαράζ οδήγησαν τον Χαφτάρ στην άκρη και οι προσπάθειες της GNA να απελευθερώσει τη Sirte και να ελέγξει τη βάση της Jufra συνεχίζονται. Σύμφωνα με την άποψή μου και τις πρόσφατες εξελίξεις, ο Χαφτάρ θα εκδιωχθεί από τη Λιβύη σύντομα».

Στις 15 Ιουνίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η χώρα του συνεργάζεται με τη Ρωσία για τον τερματισμό των μαχών στη Λιβύη.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 9 Ιουνίου, ο Ερντογάν απέκλεισε τη στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση GNA.

Στις 11 Ιουνίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα απέρριψε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία, διευκρινίζοντας ότι «είναι πιθανό η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη να χρηματοδοτηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη».

Αν και η κατάπαυση του πυρός δεν εφαρμόστηκε, η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη ανακοίνωσε στις 10 Ιουνίου την επανάληψη του τρίτου γύρου των στρατιωτικών συνομιλιών της Λιβύης 5 + 5 με τη συμμετοχή τόσο του GNA όσο και του LNA.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης