Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είναι οι δύο πολιτικοί που εμπνέουν περισσότερο τους Ρώσους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Levada-Centr, στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Τo 8% των ερωτηθέντων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δήλωσαν ότι τους εμπνέει ο Πούτιν, ενώ το 4% ότι τους εμπνέει ο Ναβάλνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των πολιτικών προσωπικοτήτων που εμπνέουν τους Ρώσους συγκαταλέγονται ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου με ποσοστό 3% και ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Ζηρινόφσκι με 2%.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ηγείται σε όλες της ηλικιακές κατηγορίες εκτός από μια. Για τα άτομα ηλικίας 40-54 ετών ο Ναβάλνι αποδείχθηκε ότι είναι πιο ενδιαφέρον ηγέτης, γεγονός που καταδεικνύει τα υψηλά επίπεδα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης που υπάρχουν σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα», λέει ο κοινωνιολόγος του Levada-Centr, Ντενίς Βολκόφ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι άνθρωποι της παλαιάς γενιάς πιο συχνά εμπνέονται από πολιτικούς και δημοσιογράφους που εμφανίζονται στην τηλεόραση, ενώ οι νεότερες ηλικιακά γενιές εμπνέονται από προσωπικότητες που είναι δημοφιλείς στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα σε σχέση με την εμπιστοσύνη προς τα πολιτικά πρόσωπα, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Πούτιν με 28%, στην δεύτερη ο Σόϊγκου με 13% και στην τρίτη θέση ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν με 13%. Εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Ναβάλνι, δείχνει το 2% των ερωτηθέντων, ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμάινεται και η εμπιστοσύνη των Ρώσων προς το πρόσωπο του δημάρχου της Μόσχας Σεργκεί Σομπιάνιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα τέλη Μαϊου το Levada-Cent είχε ανακοινώσει ότι μόνο το 25% έδειχνε εμπιστοσύνη προς το πρόεδρο Πούτιν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ρεκόρ πτώσης, εν σχέσει με τον Νοέμβριο του 2017, όταν τέτοιου είδους δημοσκόπηση είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά και ο εν λόγω δείκτης εμπιστοσύνης έφθανε στο 59%.

Επίσης, η δημοσκόπηση κατέγραψε ότι το 28% των Ρώσων είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εξαιτίας της πτώσης του βιοτικού επιπέδου, ένα αντιθέσει με το 68% που δήλωσε ότι δεν θα συμμετείχε σε παρόμοιες διαμαρτυρίες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Levada-Centr Λεβ Γκουντκόφ, οι δηλώσεις αυτές περί συμμετοχής σε μαζικές διαμαρτυρίες, λόγω της οικονομικής κατάστασης έχουν προς τον παρόν χαρακτήρα διακήρυξης. «Έχει σημασία να αντιληφθούμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγουν πραγματικά στους δρόμους» λέει ο Γκουντκόφ χωρίς να αποκλείει ότι «μεμονωμένες τοπικές εξάρσεις το φθινόπωρο στις μεγάλες πόλεις είναι καθ όλα πιθανές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης